Sjoerd Fauser, CEO van A&H

Bij duurzame problemen in de modewereld denkt men vaak aan massaconsumptie, slechte werkomstandigheden en de milieuvervuilende productie van stoffen. Maar er is een groot probleem in die industrie waar weinigen tot voor kort oog voor hadden: het gebruik van single use plastic in kledinghangers.

Het Nederlandse bedrijf Arch & Hook bestrijdt die verspilling met kledinghangers van  FSC©-hout en heeft sinds ruim een jaar ook hangers van gerecycled plastic aan het assortiment toegevoegd, onder de vlag Arch & Hook BLUE©.

Miljarden kledinghangers worden maar één keer gebruikt

“Kledinghangers zijn de plastic rietjes van de kledingindustrie”, stelt oprichter en CEO Sjoerd Fauser. “Veel modebedrijven gebruiken hangers om kleding die te fragiel is om op te vouwen te vervoeren van de fabriek naar hun distributiecentrum. Eenmaal daar worden deze zogenaamde GOH (Garment on Hanger)-hangers, die standaard worden gemaakt van goedkoop plastic, echter meteen weggegooid. Volgens onderzoek dat we deden naar de consequenties van plastic hangers op het milieu, zijn dat er alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 1 miljard. In de Verenigde Staten gaat het naar schatting om 40 miljard hangers per jaar.”

A&H kledinghangers
A&H kledinghangers

Fauser begon zijn onderneming 5 jaar geleden in eerste instantie om aan de vraag van modebedrijven naar customized kledinghangers te voldoen. “Merken geven vaak tonnen, soms zelfs miljoenen, uit aan het bouwen van winkels die bij hun merkidentiteit passen, maar voordat wij begonnen was er geen bedrijf dat gepersonaliseerde high-end kledinghangers maakte.”

De ondernemer voer op eigen initiatief al vanaf het begin een duurzame koers met zijn bedrijf. “Het was niet per se dat bedrijven daarom vroegen, maar nadat ik een artikel had gelezen over illegale houtkap leek het mij vanzelfsprekend dat we alleen hangers van FSC-gecertificeerd hout zouden fabriceren.”

Sjoerd Fauser, CEO van Arch &  Hook
Sjoerd Fauser, CEO van Arch & Hook

Ontwerpfase leidde naar plastic soep

Toen het bedrijf zijn naam internationaal had gevestigd met kwalitatieve duurzame FOH (Front of the House)-hangers was het zoeken naar een alternatief voor de plastic wegwerphangers een logische volgende stap, aldus Fauser. Maar het bleek geen simpele stap. “Er zijn tig soorten plastic en die hebben allemaal andere technische achtergronden. Het meest gebruikte materiaal voor plastic kledinghangers is polystyreen, dat is goedkoop maar ook het minst goed te recyclen”, vertelt de ondernemer. “We hebben uiteindelijk 18 maanden besteed aan de ontwikkeling van goede gerecyclede hangers.”

In de ontwikkelingsfase hebben we ook veel onderzoek gedaan naar het probleem van marine plastics, de plasticsoep in oceanen en rivieren”, gaat Fauser verder. “We zijn gaan experimenteren met gerecycled materiaal dat in China uit het water wordt gevist en daar is uiteindelijk onze BLUE©-lijn uitgekomen.” Die collectie bestaat uit vier verschillende soorten kledinghangers en is mooi genoeg om ook als FOH-hanger, dus in de winkel, te gebruiken. Indien gewenst kunnen de gerecyclede kledinghangers ook worden gecustomized.

Inmiddels worden klanten ook echt aangetrokken door de duurzame koers van het bedrijf, merkt Fauser. “Arch & Hook BLUE© werd vorig jaar gelanceerd tijdens de London Fashion Week, in samenwerking met modehuis Roland Mouret en de British Fashion Council”, vertelt de ondernemer. “Het thema van die week was Switch to BLUE©, en dat heeft veel navolging gekregen. Steeds meer mensen in de industrie beseffen dat dit de toekomst is en dat we het niet gaan redden als we op de oude voet verder gaan.”

Steun bij internationale expansie

Arch & Hook groeit al sinds de oprichting van 2015 gestaag, met inmiddels klanten wereldwijd en acht vestigingen in onder meer Amsterdam, Shanghai, Parijs, Londen en New York. Fauser zelf woont in Singapore van waaruit een groot deel van de Aziatische markt wordt bediend.

Bij een dergelijke expansie zijn goede samenwerkingen belangrijk, benadrukt de ondernemer. “ING is al vanaf het begin onze huisbank”, vertelt hij. “Het is voor ons heel fijn dat ze onze duurzame missie begrijpen, maar vooral hun internationale kennis en netwerk zijn voor ons onmisbaar geweest de afgelopen jaren. Hun International Business Desk helpt ons met cashmanagement.

Een dergelijke begeleiding is belangrijk als je als relatief jonge onderneming internationaal zaken doet, legt Fauser uit. De CEO voorziet dat zijn bedrijf de komende tijd zal blijven groeien, hand in hand met de toenemende verduurzaming van de modeindustrie.

“Het is een fijn idee dat we een bank hebben die met ons mee kan groeien. Zo kunnen we ons zonder te veel afleiding richten op ons ultieme ideaal: een wereld waarin geen nieuw plastic meer wordt geproduceerd, maar alles wordt hergebruikt.”

Wil je weten wat ING voor jouw bedrijf kan betekenen als het gaat om verduurzamen? Lees hier meer of lees andere verhalen van ondernemers in de serie futureproof ondernemen.