Hoe deze horloge pioniers na 192 jaar nog steeds hun erfgoed eren

Longines behoort tot het rijtje horlogemerken met een sterke ononderbroken geschiedenis en traditie. Met inmiddels 192 jaar veel langer dan andere grote merken. We duiken in het ondernemersverhaal van het Zwitserse merk en laten je zien hoe deze horlogemaker de geschiedenis van het mechanische horloge heeft helpen vormgeven.

Er zijn maar weinig merken die zo veel kunnen putten uit hun eigen geschiedenis. De archieven van het bedrijf hebben alles; van vroege avontuurlijke uurwerken tot trofee-winnende sporttimers en innovatieve tijdperkbepalende ontwerpen.

De geschiedenis van Longines begint lang voordat een lijst met iconische merken onderdeel werd van de huidige Swatch Group. Het begon in 1832 toen horlogemaker August Agassiz, samen met twee partners, het bedrijf Longines oprichtte om zakhorloges te maken.

De eerste doorbraak van het merk als pionier volgde in 1878 door de ontwikkeling van het eerste chronograafuurwerk (een horloge met tijdsmeting). Het zakhorloge beschikte over start-, stop- en resetfuncties die werden bestuurd door een enkele knop in de kroon. Wat later ideaal bleek om sportevenementen op professioneel niveau te timen.

De tweede doorbraak was in 1913, toen Longines de overgang begon van zak- naar polshorloges met de referentie 13.33Z, ook een chronograaf. Waar ze meteen een merk werden om rekening mee te houden. Zo werden ze in 1919, net na de Eerste Wereldoorlog, benoemd tot officiële horlogeleverancier van de International Aeronautical Federation toen de luchtvaart aan populariteit won. En tijdens de Tweede Wereldoorlog was het merk van groot belang als één van de twaalf bedrijven die door het Britse Ministerie van Defensie waren gecontracteerd om de W.W.W-horloges (Watch, Wrist, Waterproof) te maken voor Britse soldaten. Tegenwoordig staan deze twaalf horlogemakers bekend als de ‘Dirty Dozen’.

Nogal wat erfgoed dus. Die al vroeg werd gewaardeerd door beroemde Longines-dragers: zoals Albert Einstein, de legendarische acteur Humphrey Bogart, actrice Audrey Hepburn en luchtvaartpionier Amelia Earhart. Geen slecht rijtje.

Pas onlangs heeft een verzamelaar het oudst bekende Longines horloge gevonden. Een zilveren zakhorloge met serienummer 183, ook uit 1867.

Tegenwoordig verlaten jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen horloges de fabriek. In 2018 vierde Longines het 50 miljoenste horloge dat sinds de oprichting werd geproduceerd. Op dit moment staat de teller alweer een paar miljoen hoger en domineert het merk het middensegment en behoort tot slechts een handvol Zwitserse horlogemerken met een verkoop van meer dan CHF1 miljard.

Het geheim? Zeker gedurende de afgelopen twintig jaar een doordachte balans tussen klassieke- en sporthorloges en een 50/50 verdeling tussen mannen- en vrouwenmodellen. Met historische hoogtepunten te over..

De ultieme wijze van sporttijdwaarneming

Gedurende de gehele 20ste eeuw was Longines verbonden als timing partner van de meest prestigieuze evenementen in tennis (Roland Garros) en de paardensport (VS Triple Crown). De paardensport is nog steeds een vaste waarde, met daarbij Alpineskiën waar ze hun timing skills showen.

De band met de paardensport gaat zelfs terug naar de 19e eeuw. In 1869 maakte het merk het eerste horloge met een paardrij-motief. Een zakhorloge volgde, met op de kast een paard en jockey. In 1912 verbonden ze zich officieel met de sport door een partnership met een show jumping-event in Lissabon. Inmiddels is Longines als partner en timekeeper verbonden met de belangrijkste takken van de paardensport. Het paardenrennen, show jumping, dressage en eventing.

De andere sport van belang is Alpineskiën. Dat begon in 1924, toen ze de officiële timekeeper waren van een militaire skirace, georganiseerd vlak bij hun fabriek in het Zwitserse Saint-Imier.  Op dit moment is het merk de hoofdpartner van de International Ski Federation (FIS). Ook zijn ze de officiële timekeeper tijdens de FIS Alpine Ski World Cup en het FIS World Championship.

De pioniersgeest leeft voort

Terwijl de Conquest-collectie dit jaar zijn 70e verjaardag viert, eert Longines deze mijlpaal met een herinterpretatie van een model uit de jaren 50: de Conquest Heritage Central Power Reserve (kijk de release video hier). Een voorbeeld van het technische vernuft van Longines, waarbij de gangreserve (hoelang het uurwerk nog kan lopen zonder bij te winden) wordt weergegeven op twee roterende schijven. Er zullen komend jaar meer bijzondere modellen gelanceerd worden.

In de bijna 195 jaar zijn tal van collecties voortgekomen, waarvan een aantal nog steeds worden geproduceerd en andere lijnen een upgrade krijgen anno nu. We noemen de Conquest, maar vergeet ook niet de klassieke modellen uit de Heritage Aviation-collectie.

Het Zwitserse merk heeft tal van collecties die je aandacht mag krijgen. Zoals de HydroConquest voor het meer sportievere werk. Nog steeds te combineren met een smart-casual outfit, maar op het water is de HydroConquest met tijd en datum of zelfs de GMT-uitvoering (tweede tijdzone) een perfecte metgezel. Een goede mix tussen sportiviteit en verfijning. Voor wat betreft duikhorloges mag je ook zeker niet de Legend Diver missen, een herinterpretatie van een 60’s Longines duikhorloge.

De Heritage Collection gaat van elegante dress watches tot aan subtiele complicaties als een schijf die de maanfase aangeeft. Kijk je naar het aanbod voor vrouwen, dan is de DolceVita een onmisbaar icoon. Geïnspireerd op een Longines uit de 1920’s werd het rechthoekige horloge in 1997 opnieuw geïntroduceerd. Inmiddels is het een belangrijke collectie en vaste waarde, met onder meer actrice Jennifer Lawrence als fan. Ze draagt de Mini DolceVita, verkrijgbaar in zes verschillende kleuren en uitvoeringen.

En tenslotte zijn de Longines Spirit-modellen ook absoluut de moeite waard. Zo vertrouwde Hollywood tycoon en luchtvaartpionier Howard Hughes begin vorige eeuw op Longines chronometers en chronografen. Longines maakte überhaupt on-board instrumenten voor de luchtvaart. De Longines Spirit-modellen zetten dit erfgoed om in foutloos afleesbare pilotenhorloges met functionele complicaties als meerdere tijdzones, een chronograaf voor timing en zelfs een flyback chronograaf. Een goed voorbeeld van Longines’ lange geschiedenis als het gaat om erfgoed en mechanische bekwaamheid. Eén van de vele voorbeelden, al 192 jaar lang.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Longines.