Philips schikt voor 1,1 miljard dollar (omgerekend ruim 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern.

Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben gekregen door Philips’ apparaten tegen slaapapneu. Ook is het geld bedoeld voor Amerikanen die nu nog geen gezondheidsschade merken, maar vrezen dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn.

De deal neemt voor Philips een groot deel van de onzekerheid rond de al een aantal jaar voortslepende affaire weg. Het lijkt erop dat het bedrag waarvoor Philips nu schikt, aan de lage kant is. Op de financiële markten was rekening gehouden met een hoger bedrag.

Beleggers toonden zich verheugd: het aandeel Philips steeg maandag met bijna 30 procent op de Amsterdamse beurs.

Philips had eerder al een overeenkomst bereikt om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenaamde economische schade door problemen met de apparaten. Volgens topman Roy Jakobs zijn dit belangrijke overeenkomsten omdat ze "verdere duidelijkheid bieden over de weg voorwaarts voor Philips".

Philips kan in de VS nog forse boete krijgen

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten.

De kwestie heeft Philips naar eigen zeggen in totaal nu tussen de 4 miljard en 5 miljard euro gekost, als je alle herstelkosten, afschrijvingen, schikkingen en andere kosten bij elkaar optelt.

Philips erkent bij de nieuwe deal geen schuld van enig door zijn apparaten veroorzaakt letsel. Maar eerder werd de verkoop van de apparaten in de VS wel al voorlopig stopgezet na een overeenkomst met toezichthouder FDA. Het bedrijf wordt ook nog onderzocht door de Amerikaanse justitie. Dat zou zomaar nog in een fikse boete kunnen resulteren, maar hiervoor is nog geen financiële voorziening getroffen.

In Europa en andere delen van de wereld zit het rechtssysteem anders in elkaar. Hier rekent Philips niet op grote claimzaken zoals in de VS. Tests hebben volgens het bedrijf aangetoond dat zijn slaapapneu-apparaten geen gezondheidsschade hebben veroorzaakt. Het bedrijf is hier bijna klaar met het vervangen van de apparatuur.

Philips noteert kwartaalverlies van €1 miljard

Door de schikking zet Philips over het afgelopen kwartaal een verlies van ongeveer 1 miljard euro in de boeken, op een omzet van ruim 4,1 miljard euro.

"We zijn het jaar begonnen in lijn met ons plan, waarbij de groei van de orderintake buiten China positief werd en de marge sterk verbeterde", zegt Jakobs daarover.

LEES OOK: Zo innovatief is Nederland: deze 20 bedrijven vragen de meeste Europese octrooien aan – Philips nog steeds aan kop