• De gespannen geopolitieke situatie in het Midden-Oosten heeft in april merkbare invloed op energieprijzen.
  • Zo zijn benzineprijzen verder opgelopen en ook vaste gasprijzen zijn duurder geworden.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

In de maand april zijn er wat meer wolkjes aan de horizon verschenen voor je portemonnee. De aandelenrally op de beurs is stil gevallen, benzineprijzen zitten in de lift en ook vaste energiecontracten zijn voor het eerst in lange tijd iets duurder geworden.

Wat betreft de brandstofprijzen en de prijzen voor gas en stroom speelt de geopolitieke spanning in het Midden-Oosten een rol. Die heeft onder meer olieprijzen wat verder opgedreven.

Op de huizenmarkt blijven prijzen intussen stijgen, terwijl hypotheekrentes weinig beweging vertonen. Voor spaarders is de relatief hoge inflatie nog steeds een obstakel, want daarmee is het lastig om de koopkracht van spaargeld op peil te houden.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van april 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: forse plus van 5,4% op jaarbasis

De gemiddelde huizenprijs is in maart fors gestegen met 5,4 procent op jaarbasis, bleek afgelopen week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Daarmee is een woning gemiddeld 20.000 euro meer waard geworden in een jaar tijd.

De gemiddelde transactieprijs steeg van 415.141 euro in maart vorig jaar naar 435.049 euro afgelopen maand.

Ten opzichte van februari steeg de gemiddelde huizenprijs met 0,7 procent. De gemiddelde transactieprijs lag toen op 427.279 euro.

Eerder deze maand publiceerde ook makelaarsvereniging NVM de gemiddelde huizenprijzen over het eerste kwartaal van 2024.

De NVM gaat uit van de koopovereenkomsten die zijn afgesloten voor woningen die door NVM-Makelaars zijn verkocht, terwijl het CBS en Kadaster uitgaan van koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Op basis van de NVM-cijfers steeg de doorsnee huizenprijs afgelopen kwartaal met maar liefst 9,1 procent op jaarbasis naar 432.000 euro.

Lees ook: Huizenprijs stijgt in 2024 naar verwachting nog wat harder: plus van gemiddeld 6%, volgens ABN AMRO


Hypotheekrente: populairste rente blijft rond 3,8% schommelen

De gemiddelde hypotheekrente liet in maart niet veel beweging zien. De populairste rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG-verzekering schommelde tussen de 3,84 en 3,87 procent.

Afgelopen week kwam deze rente op 3,83 procent uit, volgens gegevens van Financieel Intermediair Van Bruggen Adviesgroep. De bovenstaande tabel toont de ontwikkeling van de gemiddelde rente voor hypotheken van 10 jaar vast met NHG (lichtblauwe lijn) en leningen zonder NHG (donkerblauwe lijn) van 100 procent van de woningwaarde.

Hoewel de rente de afgelopen weken min of meer gelijk is gebleven en de huizenprijs stijgt, zijn woningen dit jaar wel iets betaalbaarder dan in 2023.

Dat komt omdat de hypotheekrente wel iets lager ligt dan in het vierde kwartaal van 2023. Daarnaast hadden huizenkopers in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld een hoger inkomen dan vorig jaar. Ook hanteren geldverstrekkers in 2024 nieuwe hypotheeknormen, die sommige groepen woningkopers meer kunnen lenen.

Lees ook: 3 redenen waarom woning ietsje betaalbaarder is geworden, ondanks stijging huizenprijs


Sparen: Inflatie weer fractie boven hoogste variabele spaarrente

In maart leverde sparen iets minder op dan in februari, zo toont de bovenstaande grafiek met gegevens van Spaarinformatie.nl en het CBS. De hoogste variabele spaarrente bleef in maart op 3 procent hangen, terwijl producten en diensten 3,1 procent duurder werden dan in dezelfde periode vorig jaar. In februari was dat nog 2,8 procent.

De inflatie is dus een fractie boven de hoogste variabele spaarrente geklommen, waardoor het in maart iets moeilijker wordt om spaargeld waardevast te houden dan de maand ervoor.

Spaargeld levert vaak iets meer op als het voor een bepaalde periode tegen een vaste rente op een deposito staat. Zo ligt de rente bij het hoogste spaardeposito voor 1 jaar vast in Nederland momenteel op 3,6 procent.

Lees ook: Een Amerikaanse millennial die als twintiger financieel onafhankelijk werd door extreem zuinig te leven, zegt dat het niet altijd nodig is om grote offers te brengen


Beurs: beursrally valt stil

Na een waanzinnig sterk kwartaal in de eerste drie maanden van 2024 is het tempo van de beursrally op aandelenmarkten er in april uit geraakt. Dat geldt ook voor de AEX-index, die in april per saldo vrijwel vlak beweegt. Dit neemt niet weg dat er voor de eerste vier maanden van het jaar nog steeds een plus van 12 procent op de borden staat.

Een tegenvaller voor beleggers is de hardnekkig hoge inflatie, vooral in de Verenigde Staten. Hierdoor heeft de Amerikaanse centrale bank weinig ruimte om op korte termijn al de beleidsrente te verlagen. Op obligatiemarkten zijn rentes deze maand intussen gestegen en dat zet de kracht van de aandelenrally onder druk.

De beursrally van het eerste kwartaal van dit jaar leunde mede op de aanname dat er geen recessie komt in de VS, dat de inflatie afkoelt en dat rentes snel kunnen dalen. Dat verhaal kan voorlopig even in de ijskast.

Lees ook: Gaat de hogere rente het feestje op de aandelenmarkt echt verstoren of herpakken de bulls zich?


Benzine: verdere stijging in april

Olieprijzen blijven op een hoog niveau in april, waarbij de toegenomen spanning tussen Israël en Iran een belangrijke rol speelt. Tegelijk is het zo dat er niet sprake is van een sterke uitbraak, want Brent olie is bijvoorbeeld niet boven de 90 dollar per vat uitgebroken.

Veel marktpartijen wijzen erop dat een escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict niet in het belang is van de VS, de belangrijkste steunpilaar van de Israël. En ook niet van China, dat een belangrijke inkoper is van Iraanse olie. De Amerikaanse president Joe Biden zit immers niet op hogere benzineprijzen te wachten in een cruciaal verkiezingsjaar en China wil gewoon olie kunnen blijven inkopen uit Iran.

De mondiale grootmachten oefenen dus van buitenaf druk uit, om te voorkomen dat er een nieuwe oliecrisis ontstaat.

Als je kijkt naar de ontwikkeling van prijzen van benzine en diesel in Nederland, dan valt op dat de ontkoppeling van de benzineprijs en de dieselprijs doorzet. De benzineprijs noteerde in de tweede helft van april gemiddeld op 2,08 euro per liter, een stijging van 8 cent sinds eind maart. Diesel is daarentegen vlak blijven liggen op ongeveer 1,80 euro per liter.

Lees ook: Benzine wordt duurder doordat OPEC-landen productie beperken, waarschuwt energie-expert


Stroom: variabele prijs daalt nog, maar 1 jaar vast stijgt

De prijzen voor gas en stroom lijken in april te stabiliseren na een lange periode van dalingen. Dit is vooral te zien bij het uiteenlopen van de ontwikkeling bij variabele prijzen en de tarieven die voor 1 jaar vast staan.

Een blik op stroomprijzen laat zien dat het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten van energieleveranciers in april op 12,17 cent per kWh noteert, exclusief de energiebelasting en btw. Dat is ruim een cent lager dan in de voorgaande maand.

Het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast ligt in april echter iets hoger dan in maart op 11,7 cent per kWh, exclusief belastingen.

"Dit duidt op een beginnende stabilisatie in sommige segmenten van de markt", signaleert energie-expert Ewoud van de Kolk van prijsvergelijker Pricewise.

Lees ook: Terugverdientijd zonnepanelen 10 jaar in plaats van 4 jaar door extra kosten, volgens vergelijkingssite


Gas: geopolitieke spanning raakt langetermijncontracten

Op gasmarkt is eenzelfde beweging te zien als op de stroommarkt.

De gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten van energieleveranciers ligt in april op 44,13 cent per kuub, exclusief de energiebelasting en btw. Dat is 4 cent lager dan in de voorgaande maand.

Voor de prijzen die 1 jaar vastliggen, betalen nieuwe klanten in april gemiddeld 43 cent per kuub, exclusief belastingen. Dat is bijna 4 cent per kuub méér dan in de voorgaande maand. Dus ook hier is sprake van stijgende prijzen voor 1 jaar vast en dalende variabele prijzen.

Aan de stijging van langere termijncontracten liggen vooral de geopolitieke spanningen door het conflict in het Midden-Oosten ten grondslag, geeft energie-expert Van de Kolk van Pricewise aan. "Hierdoor zijn inkooptarieven voor gas gestegen voor energieleveranciers. Daarnaast zijn de gasvoorraden weinig aangesproken door de zachte winter, wat betekent dat ze snel weer zijn bijgevuld en er op korte termijn dus niet veel behoefte is aan extra gas."

Lees ook: Forse belastingverhoging dreigt voor huishoudens die propaangas gebruiken

Lees meer over geldzaken: