• Techmiljardair en mede-oprichter van Microsoft Bill Gates bezit flink wat land in de VS.
  • Ook heeft Gates een uitgebreide vastgoedportefeuile, met een reeks optrekjes die tientallen miljoen dollars waard zijn.
  • In 2023 leverde dat een fiscale aanslag voor de Amerikaanse onroerendgoedbelasting op van 2,7 miljoen dollar.
  • Lees ook: AI gaat niet zomaar alle lastige problemen oplossen, zegt Bill Gates.

Zoals het oude gezegde luidt: niets is zeker, behalve de dood en belastingen. En dat geldt ook voor Bill Gates.

De zeer rijken worden regelmatig bekritiseerd, omdat ze te weinig belasting zouden betalen, maar er is één ding waarbij het vrij moeilijk is om de fiscus te ontlopen: onroerend goed.

Elk jaar moeten miljardairs hun chequeboekjes tevoorschijn halen voor onroerendgoedbelastingen. Hoewel het bedrag dat ze betalen meestal een schijntje is vergeleken met hun totale vermogen, betalen sommige miljardairs die grote vastgoedportefeuilles hebben opgebouwd, bedragen die je mond doen openvallen.

Bill Gates is een van hen. Vorig jaar hebben de huizen van de techmiljardair en mede-oprichter van Microsoft en zijn voormalige vrouw Melinda French Gates de Amerikaanse fiscus in totaal 2,7 miljoen dollar aan onroerendgoedbelasting opgebracht.

Gates, ooit de rijkste man ter wereld, bezit veel land in de Verenigde Staten. Naar schatting gaat het om zo'n 111.000 hectare in totaal, waardoor hij volgens het Land Report de nummer 42 is op de lijst van grootste landeigenaren van de VS. Het grootste deel van de grond die Gates bezit, is landbouwgrond, maar ongeveer 100 hectare is voor persoonlijk gebruik.

Bill Gates bezit veel onroerend goed

De familie Gates heeft in drie decennia meer dan 150 miljoen dollar uitgegeven aan een behoorlijke vastgoedportefeuille op te kopen. Na de scheiding van Bill en Melinda in 2021 werd een aantal eigendommen overgedragen tussen de voormalige echtgenoten. Het is erg lastig om te onderscheiden wie wat bezit, omdat al hun trusts verbonden zijn aan dezelfde bank in Seattle.

Gates betaalt de meeste onroerendgoedbelasting in de staat Washington, waar hij een landgoed van ruim 4 hectare heeft in de voorstad Medina aan Lake Washington. Hij spendeerde 34 miljoen dollar aan de aankoop van de 12 percelen van en rond zijn landhuis, dat bekend staat als Xanadu 2.0. Samen hebben ze een geschatte waarde van 184 miljoen dollar. In 2023 bedroegen de onroerendgoedbelastingen op deze eigendommen samen 1,3 miljoen dollar.

Gates heeft vijf eigendommen in Californië, waar de waarde van onroerend goed hoog is. De belastingen zijn het hoogst voor het strandhuis Del Mar dat hij in 2020 kocht. Het huis, dat 43 miljoen dollar kostte, leverde afgelopen jaar een belastingaanslag van ongeveer 480.000 dollar op.

In Florida, waar Gates een paardenverblijf heeft in Wellington, betaalde hij vorig jaar 280.000 dollar belasting en in Montana, waar hij een huis heeft in de exclusieve Yellowstone Club, betaalde hij 107.000 dollar.

Hoewel dit forse bedragen zijn, vertegenwoordigt de onroerendgoedbelasting van Gates minder dan 0,01 procent van zijn totale vermogen van naar schatting 148 miljard dollar.

In 2022 meldde ProPublica dat het gemiddelde jaarinkomen van Gates tussen 2013 em 2018 bijna 3 miljard dollar per jaar bedroeg. De jaarlijkse federale inkomstenbelasting van Gates zou op 18,4 procent van zijn inkomen liggen, wat betekent dat hij elk jaar ongeveer 525 miljoen dollar aan inkomstenbelasting zou hebben betaald, volgens berekeningen van Business Insider.

Gates is echter niet iemand die klaagt over belastingen. “Als het gaat om de zeer rijken, dan vind ik dat die veel meer belasting zouden moeten betalen en dat ze hun rijkdom na verloop van tijd zouden moeten weggeven,” zei hij afgelopen jaar tijdens een “Ask Me Anything”-sessie van socialmediaplatform Reddit.

LEES OOK: Bill Gates dacht dat mensen het internet vooral verantwoord zouden gebruiken, maar hij weet nu dat het web ‘gekke mensen’ een kritische massa geeft.