Saudi-Arabië prijst het megaproject Neom aan in China. Dat gebeurt op een moment dat er veel onzekerheden zijn over financiële dekking van de futuristische stad, die liefst 500 miljard dollar kan gaan kosten.

Projectmedewerkers van Neom bezochten afgelopen week de steden Beijing, Shanghai en Hongkong in een poging Chinese investeerders aan te trekken.

Hoewel er nog geen deals zijn aangekondigd, vertelde een bezoeker aan persbureau AFP dat de presentatie Neom “minder mysterieus” heeft gemaakt. Die opmerking kwam van Leonard Chan, voorzitter van de Hong Kong Innovative Technology Development Association. Hij vertelde het persbureau dat de reacties op het ambitieuze project tijdens een receptie “vrij neutraal” waren.

Chan is bijvoorbeeld niet van plan om als eerste in de rij te staan voor The Line, een regio die het pronkstuk moet worden van Neom. The Line gaat bestaan uit twee 500 meter hoge wolkenkrabbers voorzien van spiegelglas. De twee, parallelle megagebouwen komen 200 meter van elkaar te staan en de totale lengte van The Line komt uit op liefst 170 kilometer.

"Ik ga het zeker voor de lol bezoeken, maar ga er niet wonen", vertelde Chan aan AFP.

Tijdens een privé-presentatie in Hongkong kregen aanwezigen een "meeslepende ervaring", waarbij ze The Line virtueel konden verkennen. Ze leerden over Oxagon, dat belooft het "traditionele industriële model" te herdefiniëren, bergresort Trojena en Sindalah, een luxe eiland in de Rode Zee dat later dit jaar opengaat voor het publiek, volgens een persbericht.

Financiële dekking van megaproject Neom in Saudi-Arabië roept veel vragen op

Projectmedewerkers van Noem gingen tijdens het bezoek aan China niet in op recente berichten dat de plannen voor het peperdure woestijnproject worden teruggeschroefd.

Eerder deze maand meldde persbureau Bloomberg dat Saudi-Arabië de schattingen voor het aantal mensen dat naar verwachting in The Line gaat wonen, aanzienlijk had verlaagd. Ambtenaren hebben het aantal inwoners dat de "horizontale wolkenkrabber" gaat herbergen teruggebracht van 1,5 miljoen naar minder dan 300.000 in 2030

Uitvoerend directeur Tarek Qaddumi van Neom zei tijdens de roadshow in China echter dat de bevolkingsdoelstelling van negen miljoen zou worden gehaald, volgens AFP.

Vertegenwoordigers van Neom reageerden niet direct op een verzoek om commentaar van Business Insider.

De financiële realiteit van het Neom-project heeft voor onrust gezorgd binnen de Saudische regering, meldde Bloomberg eerder deze maand. Saudi-Arabië wil het project nu deels met leningen financieren.

LEES OOK: De futuristische megastad Neom in Saudi-Arabië wordt opgedeeld in regio’s: zo gaan The Line en 4 andere delen eruit zien