Saudi-Arabië wil het eerste deel van zijn megastad Neom al tegen het einde van dit jaar openen.

Het eilandresort Sindalah zal bezoekers een eerste indruk geven van dit ambitieuze woestijnproject, dat naar verluidt in omvang is afgeschaald vanwege financiële perikelen.

De ontwikkelaars willen van het eiland de “exclusieve toegangspoort tot de Rode Zee” maken. Ze richten zich op rijke toeristen en liefhebbers van (super)jachten.

Saudische functionarissen sloten onlangs een roadshows voor investeerders in China af met de aankondiging dat het luxueuze eiland dit jaar zal openen, aldus Arab News. Het moet drie luxehotels krijgen, een golfbaan, sport- en strandclub, jachthaven en menig restaurant en winkel.

Hotelformule Marriott International gaf in januari aan een deal te hebben getekend om het concept 'Apartments by Marriott Bonvoy' naar Sindalah te brengen. Volgens Chadi Hauch van de hotelformule past het concept bij het eiland en appelleert het aan een "groeiend verlangen naar premium appartementenaccommodaties" voor reizigers.

Het Saudische muziek- en entertainmentbedrijf MDLBEAST gaf in februari aan de Sindalah Beach Club op het eiland te willen bestieren. Antoni Vives, hoofd stadsplanning van Neom, opperde in een persbericht dat sprake zal zijn van een "nieuw model voor luxe reizen en wonen".

Neom-project van Saudi-Arabië mikt op luxetoerisme

Het feit dat de Saudische regering zo sterk inzet op luxetoerisme, heeft te maken met de poging om een alternatief te bieden voor het nabij gelegen Dubai, de stadstaat die deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten.

"Dubai gaat voor de massamarkt van mensen die lol willen maken in de winter", zegt Midden-Oostenspecialist Kristian Coates Ulrichsen van de Amerikaanse denktank Baker Institute tegen Business Insider.

"De Saudi's bewegen meer richting de high-end luxemarkt, waar onder meer Sindalah in moet voorzien", zegt hij.

Saudi-Arabië heeft nooit geheimzinnig gedaan over zijn aspiraties in de toerismebranche. Het land claimt 100 miljoen tot 150 miljoen bezoekers te willen hebben in 2030.

Dubai is echter een geduchte concurrent. De stadstaat heeft al 20 jaar ervaring met toerisme en heeft onder meer de infrastructuur daarop ingericht. Ook heeft Dubai de eigen luchtvaartmaatschappij Emirates. Die vervoert jaarlijks miljoenen mensen via Dubai.

De Saudi's gokken erop dat de futuristische woestijnstad Neom met diverse high-end attracties reizigers aantrekt die anders naar Dubai zouden gaan.

Ambitieuze plannen voor Neom: Saudi's moeten ambities bijstellen

Het ontwikkelen van luxe resorts zoals Sindalah kan Saudi-Arabië ook helpen om het toerisme alvast op kleinere schaal een stimulans te geven.

Sindalah is een van de meer realistische onderdelen als het gaat om de grootse plannen met Neom. Het project verbleekt in vergelijking met structuren zoals de gespiegelde "horizontale wolkenkrabber", ook wel bekend als The Line. Die moet 170 kilometer lang worden en 500 meter hoog.

"Dit is minder ambitieus qua reikwijdte en schaal", zegt Ulrichsen. "Dat zou kunnen betekenen dat het realistischer is om als eerste te openen."

Een weergave van The Line, onderdeel van het Neom-project gepland door Saudi-Arabië. Foto: NEOM.

Uit recente rapporten blijk dat de Saudi's mogelijk met de neus op de feiten zullen worden gedrukt, als het gaat om de financiering van de megaprojecten rondom het Vision 2030-project van kroonprins Mohammed bin Salman.

Het land zag zich al genoodzaakt deadlines voor enkele van de ambitieuzere projecten van Neom uit te stellen.

Eerder deze maand meldde persburau Bloomberg dat de oliestaat de schattingen voor het aantal mensen dat naar verwachting in The Line gaat wonen, heeft verlaagd. De financiële realiteit van de miljardeninvesteringen in het Vision 2030-project deed alarmbellen afgaan bij de regering. Vertegenwoordigers van Neom wilden niet reageren op persvragen van Business Insider.

LEES OOK: De futuristische megastad Neom in Saudi-Arabië wordt opgedeeld in regio’s: zo gaan The Line en 4 andere delen eruit zien