Bedrijven kunnen veel hebben aan werkstudenten. Die kunnen niet alleen onderbezetting opvangen tijdens vakantieperiodes, maar ook buiten de zomermaanden zorgen voor extra productiviteit terwijl ze flexibel en relatief goedkoop zijn.

Maar dan moet je als bedrijf wel de goede werkstudent aan zien te nemen, want lang niet iedereen is even geschikt.

HR-adviesbureau Robert Half heeft een aantal tips voor bedrijven om de beste werkstudenten aan te trekken. Business Insider zet de vijf belangrijkste daarvan op een rij.

1. Stel je flexibel op

Werkgevers kunnen zich het beste flexibel opstellen naar werkstudenten die het hele jaar bijverdienen, maar ondertussen ook colleges moeten volgen en tentamens moeten doen. Het is goed rekening te houden met hun lesrooster.

Werkstudenten zullen geneigd zijn hun werk beter te doen als de werkgever begrip heeft voor een verandering van het tijdstip van een tentamen op het laatste moment of een belangrijke groepsopdracht. Dat komt uiteindelijk hun productiviteit ten goede zodra ze wel aanwezig zijn op de werkvloer.

2. Goed bereikbare locatie

De meeste studenten hebben geen auto, dus is het belangrijk dat hun werkplek goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Mocht het bedrijf dichtbij een trein- of busstation liggen, dan is dat belangrijk om te vermelden in de vacature. Ook voor studenten die wel een auto hebben is het openbaar vervoer vaak een handig en goedkoper alternatief. Als het om weinig uren gaat is af en toe thuiswerken ook een goede optie.

3. Maak duidelijk wat werkstudenten allemaal bij kunnen leren

Naast geld verdienen willen werkstudenten ook ervaring opdoen en vaardigheden bijleren. Vermeld daarom in de vacature duidelijk welke skills ze kunnen ontwikkelen. Die kunnen ze dan op hun cv zetten en later gebruiken in sollicitatiebrieven of sollicitatiegesprekken.

4. Bied een aantrekkelijk salaris

Hoewel loon dus zeker niet de enige bepalende factor is, kan een goed salaris natuurlijk wel het verschil maken voor toptalenten die ook interessante aanbiedingen van andere bedrijven krijgen. Als je een aantrekkelijk salaris of andere voordelen kunt bieden, zoals bijvoorbeeld werknemerskortingen, dan onderscheid je je meteen van de concurrentie op de arbeidsmarkt.

5. Maak duidelijke afspraken over het aantal werkuren

Als er eenmaal een goede werkstudent is gevonden, dan is het belangrijk ook een arbeidsovereenkomst speciaal voor studenten op te stellen en goed af te spreken hoeveel uur per week de student gaat werken. Het maximum is buiten juni, juli en augustus om 16 uur per week en tijdens de zomermaanden 40 uur.

LEES OOK: Dit zijn de 20 populairste werkgevers wereldwijd onder IT-studenten