Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder, meldt het economisch bureau van ABN AMRO in een sectorrapport.

De bank verwacht dit jaar een verdubbeling van overnachtingen van Nederlandse en buitenlandse toeristen vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

Als het om Nederlandse gasten op een camping in eigen land gaat, verdubbelde het aantal overnachtingen al. Het aantal nachten dat Nederlanders op een Nederlandse camping boekten, steeg van ruim 2.000 in 2019 naar ruim 4.000 vorig jaar.

Bron: ABN AMRO
Bron: ABN AMRO

Veel Nederlanders vierden tijdens corona vakantie in eigen land, melden de onderzoekers op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sindsdien weten campings volgens de onderzoekers steeds meer Nederlanders aan te trekken.

Inflatie maakt ook vakantie duurder: camping is relatief goedkope optie

De hoge prijzen van vakanties zorgen er ook voor dat mensen in het voorjaar liever gaan kamperen, stelt ABN AMRO.

Verder focussen campings zich meer op luxe en natuur en de onderzoekers denken dat dit de campings nog populairder maakt onder Nederlanders. Ook mensen uit het buitenland komen volgens de bank vaker naar een Nederlandse camping.

De geboekte vakanties zijn deze meivakantie langer dan vorig jaar, ziet ABN AMRO. Gezinnen zouden langer kamperen omdat veel scholen de meivakantie combineren met Hemelvaartsdag.

De groei tijdens de meivakantie is groter dan de stijging over het hele jaar. De afgelopen vier jaar groeide het aantal overnachtingen met 30 procent.

De populariteit van campings tijdens de meivakantie lijkt niet ten koste te gaan van andere vakantieplekken, melden de onderzoekers verder.

Tussen 2019 en 2023 is het aantal overnachtingen in hotels met 16 procent gegroeid en in vakantieparken met 17 procent.

LEES OOK: Meivakantie 2024: dit zijn de 10 populairste bestemmingen in Nederland en Europa – en zoveel kosten ze