Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob.

Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen. Rutte heeft de steun nodig van alle 32 leden van het militaire bondgenootschap.

Alleen Roemenië, dat de eigen tegenkandidaat president Klaus Iohannis steunt, en Hongarije en Slowakije moeten nu nog omgaan. Hongarije is volgens diplomaten het moeilijkste om te overtuigen voor Rutte. De Hongaarse regering van premier Viktor Orbán heeft zich zelfs publiekelijk tegen zijn kandidatuur gekeerd.

De Verenigde Staten, die de belangrijkste stem hebben in de benoeming, hebben zich eerder al achter Rutte geschaard. Washington hoopt dat de benoeming rond is voor in juli een grote NAVO-top in datzelfde Washington wordt gehouden.

Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.

LEES OOK: 9 dingen die je mogelijk nog niet wist over de NAVO, het militaire bondgenootschap dat 75 jaar bestaat