• Apple is in gesprek met respectievelijk startup OpenAI en Google om te  bepalen welk AI-model kan worden ingezet op de volgende iPhone: ChatGPT of Gemini.
  • Daar is enige haast bij, want de nieuwe versie van besturingssysteem iOS wordt in juni aan het publiek getoond en de iPhone 16 komt in september uit.
  • Ook heeft topman Tim Cook aangegeven dat Apple grootse plannen heeft met toepassingen van artificial intelligence dit jaar.
  • Lees ook: Apple denkt met nieuw AI-model dat context beter begrijpt, slag te kunnen slaan in strijd met ChatGPT

Apple is in gesprek met twee grote spelers om invulling te geven aan AI-mogelijkheden voor de volgende iPhone.

De techgigant zou namelijk in gesprek zijn met zowel OpenAI, de startup achter ChatGPT, als Google. Het gaat daarbij om de integratie van toepassingen van artificial intelligence in besturingssysteem iOS 18 en op de iPhone 16, meldt persbureau Bloomberg. Het zou hierbij specifiek gaan om het integreren van AI-chatbots, waardoor Apple zou moeten kiezen tussen Google’s Gemini of OpenAI’s ChatGPT.

Gelet op het feit dat Apple in juni traditioneel de nieuwste versie van iOS en zijn andere besturingssystemen toont tijdens de WWDC-conferentie voor softwareprogrammeurs, lijkt het erop dat Apple de beslissing snel moet nemen, als Apple dan een AI-chatbot wil tonen.

Maar ook als de aankondiging pas komt als de nieuwe iPhone wordt getoond, is het relatief kort dag. De smartphones van Apple worden jaarlijks in september gepresenteerd en voor de iPhone 16 lijkt dat vooralsnog ook de beoogde planning. Experts verwachten dat de nieuwe telefoon ook voorzien zal zijn van generatieve AI, die vragen van gebruikers kan beantwoorden.

Toch strookt de berichtgeving van Bloomberg niet helemaal met de berichten dat Apple met een eigen taalmodel ReaLM komt. Dit AI-model zou beter presteren dan GPT-4 van OpenAI, wat op dit moment de koploper in de markt is.

Maar, zo stelt Bloomberg, ChatGPT of Gemini zouden wellicht gebruikt kunnen worden naast de eigen AI-chatbot van Apple. Hoe dat precies gaat werken, is nog onduidelijk.

Apple komt met plannen voor AI

In de afgelopen maanden heeft CEO Tim Cook van Apple wat meer losgelaten over de plannen die zijn bedrijf heeft met kunstmatige intelligentie. Hij vertelde onder andere dat er later dit jaar grote aankondigingen komen over de manier waarop Apple AI in haar producten zal integreren.

"Voorlopig blijven we investeren in deze en andere technologieën die de toekomst vormgeven", zei Cook in januari van dit jaar. "Daaronder valt ook kunstmatige intelligentie, waar we enorm veel tijd en middelen in steken."

Dat Apple niet alleen naar de integratie van AI-software in de iPhone kijkt, bleek uit de recent bekendgemaakte plannen over een line-up computers met nieuwe M4-processoren die beter met AI kunnen werken.

LEES OOK: Apple toont AI-toepassing die afbeeldingen kan bewerken op basis van tekst- of spraakcommando: is dit de toekomst van Siri?