• Vanaf volgend jaar oktober stopt Microsoft de ondersteuning van besturingssyteem Windows 10.
  • Het is voor gebruikers van Windows 10 dus zaak om over te stappen naar Windows 11, maar dat is soms niet mogelijk of erg lastig.
  • Business Insider noemt enkele alternatieve opties om of met Windows 10 te blijven werken of om toch over te stappen op Windows 11 zonder extra kosten.
  • Lees ook: Microsoft en OpenAI willen supercomputer van $100 miljard bouwen voor artificial intelligence

Werk je nog op een computer die draait op besturingssysteem Windows 10? Dan heb je vast wel de berichten gezien dat de tijd begint te dringen om over te stappen op Windows 11. Microsoft stopt namelijk in oktober 2025 met de ondersteuning van Windows 10. 

Maar het overstappen op Windows 11 is in veel gevallen niet zo simpel als downloaden, installeren en vrolijk verder gaan met een nieuw besturingssysteem. Microsoft stelt namelijk meerdere, vrij strikte systeemeisen aan computers voordat er überhaupt Windows 11 op geïnstalleerd kan en mag worden.

Dat kan een flinke uitdaging zijn voor de mensen met oudere computers die nog prima werken, maar die niet aan de systeemeisen van Windows 11 voldoen. Moeten die dan maar simpelweg een nieuwe computer kopen?

Nieuwe computer kopen voor overstap naar Windows 11? Dat hoeft niet altijd

Gelukkig is het niet zo erg. Allereerst is het upgraden naar Windows 11 niet iets wat je verplicht wordt opgelegd. Dat Microsoft met de ondersteuning ervan stopt, betekent niet dat het systeem ook stopt met werken. Sterker nog, het blijft waarschijnlijk gewoon zijn ding doen. Maar het doorgaan op Windows 10 brengt wel aanzienlijke risico’s met zich mee.

Microsofts ondersteuning zorgt er namelijk niet alleen voor dat het besturingssysteem continu wordt verbeterd en soepel blijft werken, maar houdt het ook veilig. En dat is dan ook het belangrijkste argument om toch serieus een upgrade naar 11 te overwegen. Zonder veiligheidsupdates loop je namelijk een vergroot risico om allerlei vormen van cybercriminaliteit aan te trekken. 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om een Windows 10-machine te veranderen in een Windows 11-machine, zelfs als de installatiesoftware dat eigenlijk niet toelaat. We geven hieronder 3 opties.

1) De systeemeisen omzeilen

Bij de uitrol van Windows 11 en de installatiebeperkingen, kreeg Microsoft een golf van klachten over zich heen. De eisen waren te strikt en legden teveel onnodige beperkingen op. Mensen kregen het idee dat ze op kosten gejaagd werden, omdat de softwaremaker hen eigenlijk verplichtte om een nieuwe computer te kopen.

Microsoft nam de klachten ter harte en beloofde dat het de systeemeisen zou blijven aanpassen, naarmate het bedrijf het besturingssysteem bleef doorontwikkelen en testgegevens verwerkte. De systeemeisen zijn daardoor inmiddels al wat soepeler gemaakt.

Mocht je een tijd geleden een poging gedaan hebben om naar 11 te upgraden, dan zou een nieuwe poging geen kwaad kunnen. Het kan ook zijn dat het volgend jaar nog wat soepeler is, dus voel je vooral niet onder druk gezet om snel te handelen.

Mocht je nu toch Windows 11 willen installeren op een computer die daar eigenlijk niet geschikt voor is, dan biedt Microsoft ook daarvoor hulp. Het heeft namelijk een officiële website met een handleiding gepubliceerd waarmee je de systeemeisen kunt omzeilen.

Let er wel op dat je hiervoor in de Registry moet rommelen. Dat is niet aan te raden als je niet weet waar je mee bezig bent, aangezien een foutje hier voor grote problemen kan zorgen.

Het op deze manier installeren van Windows 11 kan ervoor zorgen dat de computer zeker na verloop van tijd heel traag gaat aanvoelen of onstabiel gaat draaien. Het idee van de systeemeisen is natuurlijk dat het besturingssysteem soepel werkt. 

2) Upgraden van de computer

De allermakkelijkste oplossing is natuurlijk een nieuwe computer kopen waar Windows 11 al op geïnstalleerd staat. Dat is dan ook gelijk de duurste optie, wat mogelijk ook de hoofdreden is dat je hier niet aan wilt beginnen. 

Mocht je een ouderwetste pc hebben, dan is er een kans dat je met het aanschaffen van losse onderdelen de computer wel aan de systeemeisen kunt laten voldoen.

Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wat er bij je Windows 10-PC niet voldoet. Leg de specificaties van dat systeem naast deze lijst van Microsoft om te bepalen waar het op blijft hangen. Ook zou de installatiesoftware van Windows 11 moeten aangeven op welke punten de computer niet voldoet aan de eisen.

Het kan iets simpels zijn als het installeren van meer RAM of een nieuwe processor, maar ook het vervangen van een moederbord kan nodig zijn, omdat deze nog werkt met een verouderde versie van TPM. Het TPM is het zogenaamde ‘Trusted Platform Module’, wat voor een bepaalde mate van veiligheid op hardwareniveau zorgt.

Windows 11 vereist TPM 2.0 en de kans is groot dat je computer een dergelijke chip heeft als je hem ergens in de afgelopen 8 jaar hebt gekocht. Mocht dat het geval zijn en meld het systeem toch dat er geen TPM is of dat die verouderd is, dan kun je even in de BIOS kijken of het wel geactiveerd is.

3) De portemonnee trekken

Wil of kun je echt niet van Windows 10 overstappen op Windows 11, dan geeft Microsoft je nog één laatste optie: de portemonnee trekken. De softwaregigant biedt gebruikers namelijk de optie om ondersteuning te kopen. Hoeveel dit kost voor particuliere gebruikers is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. 

Voor bedrijven zijn de prijzen al wel bekend. Deze beginnen bij 61 dollar per pc per jaar en verdubbelen vervolgens elk jaar tot een maximum van drie jaar. Dat houdt in dat ondersteuning in het tweede jaar 122 dollar en in het derde jaar 244 dollar kost.

Scholen en onderwijsinstellingen zijn aanzienlijk minder kwijt. Microsoft vraagt deze partijen een vergoeding van 1 dollar voor het eerste jaar en 2 en 4 dollar voor de daaropvolgende jaren.

In alle gevallen is het na drie jaar gedaan met de ondersteuning. Dat betekent dat Microsoft in 2028 er de stekker helemaal uittrekt. Maar tegen die tijd zijn we vier jaar verder en is het in de tussentijd waarschijnlijk wel eens tijd geweest om over te stappen op een nieuwe computer.

LEES OOK: We testen de goedkoopste Apple MacBook Pro M3 in de praktijk: kopen of niet?