Enkele van ’s werelds grootste techbedrijven zetten groots in op kunstmatige intelligentie (AI).

In 2023 gaf Apple meer dan 22 miljard dollar uit aan productontwikkeling voor generatieve AI. Meta verwacht dat het dit jaar meer dan 35 tot 40 miljard dollar gaat uitgeven om de eigen infrastructuur voor artificial intelligence te verbeteren. En hoofd AI Demis Hassabis van Google deed daar nog een schepje bovenop door te claimen dat de zoekmachinegigant meer dan 100 miljard dollar in de technologie zou investeren.

Er is altijd baas boven baas, want CEO Sam Altman van OpenAI schermt met het grootste cijfer: 7.000 miljard dollar. Dat zou hij graag willen investeren in het veranderen van de chipindustrie in verband met toepassingen van AI. Dat bedrag moet Altman nog wel zien los te peuteren bij potentiële investeerders.

Dat zijn enorme hoeveelheden geld die in een technologie geïnvesteerd worden die over het algemeen tot dusver nog weinig heeft opgebracht.

Wanneer gaan investeringen in AI rendement opleveren?

Dat zorgt ervoor dat de topbestuurders die deze investeringen aanwakkeren, te maken krijgen met ongeduldige beleggers. Die moeten ze proberen gerust te stellen door te zeggen dat een beetje geduld nodig is.

Maar dat wordt niet overal even goed ontvangen. Nadat CEO Mark Zuckerberg van Meta afgelopen woensdag de overwegend positieve kwartaalcijfers presenteerde en aankondigde dat hij nog meer in AI wilde investeren, daalde het aandeel met dertien procent. En dat terwijl ook Zuckerberg opriep tot geduld.

"Historisch gezien is het investeren in dit soort grote aanpassingen in onze apps uiteindelijk positief. Zowel voor het bedrijf, als voor beleggers die ons op de lange termijn steunen. En de eerste indicaties zijn ook nu weer positief", zei Zuckerberg woensdag tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers van Meta.

"Maar het bouwen van een toonaangevend AI-model is een grotere opgave dan andere ervaringen die we tot nu toe aan onze apps hebben toegevoegd", gaf Zuckerberg aan. "Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat onze nieuwe AI-diensten een winstgevende schaal behalen."

Topman Elon Musk van autofabrikant Tesla was deze week iets minder genuanceerd met het tegenspreken van ongeduldige beleggers, die vragen stelden tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Tesla. "Als iemand niet gelooft dat Tesla met een oplossing komt voor zelfrijdende auto's, dan denk ik dat ze niet in het bedrijf moeten beleggen", zei Musk. "We gaan het oplossen en zijn het aan het oplossen."

Musk refereert hierbij wel aan een compleet andere toepassing van artificial intelligence dan waar Meta, Google en OpenAI, de makers van ChatGPT, het over hebben. Bij Tesla zijn ze namelijk al jaren bezig om een volledig autonoom rijdende auto te leveren. Iets wat ondanks de vele beloftes van Musk nog niet is gelukt.

Kan artificial intelligence belofte waarmaken?

Er zijn genoeg topbestuurders die zich afvragen hoe en wanneer generatieve AI de ambitieuze beloftes gaat waarmaken.

Begin dit jaar was AI het gesprek van de dag op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, maar ook daar hielden sommige topmensen uit de techwereld zich op de vlakte over de technologie.

CEO Matthew Prince van techbedrijf Cloudflare stelde destijds dat mensen serieus rekening moesten houden met een "AI teleurstelling" in de komende maanden. "Iedereen toont mooie demo's, maar waar zit de echte waarde?" zei hij tegen persbureau Reuters.

De enige partij die de uitzondering op de regel kan zijn, is Nvidia. Het bedrijf is de absolute marktleider bij het maken van de chips die nodig zijn voor de AI-producten van de softwaregiganten. Het bedrijf presteerde beter dan verwacht in het slotkwartaal van 2023, met een sterke groei van de omzet en winst. Allemaal dankzij de explosief gestegen vraag naar AI-chips.

De winstmarges van andere bedrijven zijn niet zo overduidelijk toe te schrijven aan AI. Microsoft publiceerde donderdag de cijfers over het eerste kwartaal. De softwarereus presteerde beter dan verwacht en schreef dat voor een stukje toe aan de Azure-tak, waar AI-diensten een belangrijk deel van zijn.

Het moederbedrijf van Google maakte 24 miljard dollar winst in het eerste kwartaal van dit jaar, zo bleek donderdag. CEO Sundar Pichai schreef, net als Microsoft, een deel van de winst toe aan de clouddiensten van het bedrijf, waar nu ook Google's AI-model Gemini op draait.

"We zijn goed onderweg in ons Gemini-tijdperk, en we hebben een goed momentum te pakken in het bedrijf", zei Pichai in een verklaring over de kwartaalcijfers. "Ons leiderschap bij AI op het gebied van onderzoek, infrastructuur en het aanbod van producten zorgt ervoor dat we goed gepositioneerd zijn voor de volgende golf van innovatie op dit gebied."

LEES OOK: Microsoft en OpenAI willen supercomputer van $100 miljard bouwen voor artificial intelligence