Een Oekraïense soldaat van een tankeenheid heeft op X, het voormalige Twitter, gezegd dat zijn eenheid de moderne Leopard 2A6-tank effectief kan benutten, vanwege de geavanceerde mogelijkheden voor nachtvisie.

Yurii, die onderdeel uitmaakt van de 47e Gemechaniseerde Brigade van Oekraïne, zegt in een video van het Oekraïense leger dat “we voornamelijk ’s nachts en bij zonsopgang opereren.” Dan kan de Leopard-tank het meest doeltreffend opereren. “Waarom hij de naam Luipaard heeft gekregen? Omdat hij snel is en een roofdier in de nacht.”

Een tankcommandant van de brigade zei ook dat de Leopard 2A6-tanks van Duitse makelij goed kunnen opereren in het donker. De nachtzichtapparatuur werkt over een afstand van 4 kilometer, “waardoor we de vijand effectief kunnen bestrijden”.

In de onderstaande video bespreken Oekraïense soldaten de voordelen van de Leopard 2A6-tank:

De Leopard 2A6-tank is waarschijnlijk de beste tank waarover Oekraïne momenteel beschikt. Dit model is geavanceerder dan oudere Leopard-tanks die Oekraïne ook van zijn westerse bondgenoten heeft gekregen.

Rusland heeft al veel tanks verloren en doet regelmatig een beroep op oudere tankmodellen uit de Sovjettijd. Die zijn minder geavanceerd wat betreft het nachtzicht.

Het aantal Leopard-tanks met nachtzicht is echter beperkt. Oekraïne kreeg 21 stuks van van de 2A6 van Europese bondgenoten. Meer zullen er niet geleverd worden. De toekomstige levering van tanks omvat alleen Amerikaanse M1 Abrams-tanks en oudere Leopard-modellen.

Vladyslav, een Oekraïense tanksoldaat, zei in de video dat Oekraïne "meer van dit soort materieel" nodig heeft. Oekraïne kreeg de gevechtsvoertuigen pas van bondgenoten na er maanden over te hebben gediscussieerd. Soldaat Yurii gaf aan dat de moderne tank aanzienlijk beter is dan oudere modellen: "Het is alsof je een Tesla met een Lada vergelijkt."

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het Oekraïnse leger naar het zich laat aanzien ook op een ander vlak succes geboekt: een militaire scheepswerf in de haven van Sebastopol op de Krim werd geraakt, waarbij mogelijk een Russische onderzeeër is beschadigd.

LEES OOK: Oekraïne heeft nog 30 dagen om voortgang te boeken met tegenoffensief dit jaar, volgens Amerikaanse generaal