Oekraïense troepen hebben een tactiek die populair is bij de Russen, ingezet tegen Russische eenheden: een tank volladen met explosieven en als ‘rijdende bom’ richting de vijand sturen.

Een woordvoerder van de 128ste Mountain Assault Brigade van Oekraïne meldde zondag op Facebook dat de eenheid “een nieuwe tactiek heeft gebruik tegen de Russen in Zaporizjia – een buitgemaakte kamikaze-tank.”

Het Oekraïense nieuwsmedium Pravda heeft een Engelse vertaling gemaakt van het Facebook-bericht. Het Britse ministerie van Defensie merkte eerder op dat veel tanks die als rijdende bom worden ingezet, voordat ze hun doel bereiken al worden vernietigd.

Russische troepen hebben de tactiek eerder ingezet tegen Oekraïne. In de onderstaande video is te zien hoe een Russische tank gevuld met explosieven een enorme knal veroorzaakt.

De Oekraïense legereenheid geeft in de Facebook-post aan dat een buitgemaakt Russische T-62 tank is gevuld met explosieven en richting Russische posities is gemanoeuvreerd.

Volgens woordvoerder Yaroslav Halas heeft een Oekraïense soldaat de tank een eind richting het doel gereden. Op het laatste moment is de soldaat uit de rijdende tank gesprongen. Hij heeft de explosieven vlak daarna met een afstandsbediening tot ontploffing gebracht.

De operatie ging niet helemaal volgens plan, want de tank reed op een mijn, voordat het voertuig de Russische positie bereikte. Maar volgens de Oekraïners was de explosie zo heftig "dat niemand ons meer lastig gaat vallen vanuit die positie."

De Oekraïense eenheid heeft de T-62 tank naar eigen zeggen buitgemaakt op Russische troepen in de regio Cherson.

De soldaat die de tank vol explosieven bestuurde, zei over de operatie. "Ik keer het liefst ongedeerd terug van het front of ik wil in één klap sterven. Daarom heb ik me opgegeven voor deze missie."

Oude Russische T-62 tanks worden ingezet in de oorlog

De T-62 tank die de Oekrainers naar eigen zeggen hebben gebruikt, behoort tot een oude generatie Russische tanks. Dit model werd ontwikkeld in de jaren 1960 en is na de jaren 1970 niet meer bijgebouwd.

Rusland zet bij de oorlog in Oekraïne regelmatig oude tanks in die uit de mottenballen zijn gehaald, om verliezen van materieel aan te vullen.

Oekraïne heeft eveneens behoorlijk wat oudere Sovjet-tanks, maar die worden aangevuld met een klein aantal moderne tanks van westerse bondgenoten.

LEES OOK: ‘Rusland kan zijn tanks ook terugtrekken’ – VS reageren nonchalant op woede Moskou over nieuwe munitielevering aan Oekraïne