Het Russische ministerie voor Economische Zaken heeft de inflatieverwachting voor dit jaar verhoogd van 5,3 procent naar 7,5 procent, meldt het staatspersbureau TASS woensdag. Dat is een domper voor de Russische economie en ook voor president Vladimir Poetin.

De verhoging van de inflatieverwachting komt op een moment dat de oorlog van Rusland tegen Oekraïne bijna anderhalf jaar duurt.

De Russische economie heeft te lijden onder westerse sancties, een daling van de roebel, duurdere importen, tekorten aan arbeidskrachten vanwege de inzet van jonge mannen in Oekraïne en een ‘brain drain‘ van hogeropgeleiden die het land verlaten.

Consumenten bezuinigen op dagelijkse benodigdheden, terwijl de oorlogsuitgaven de economie van het land enigszins ondersteunen.

Poetin erkent dat inflatie bedrijven in Rusland dwarszit

Dinsdag gaf de Russische president Poetin zijn visie op de economie van het land bij het Eastern Economic Forum in de ver oostelijk gelegen Russische stad Vladivostok. Poetin erkende in een toespraak dat de hoge inflatie in Rusland problemen veroorzaakt voor de economie en voegde eraan toe dat het voor bedrijven "praktisch onmogelijk" is om te plannen.

De Russische inflatie steeg in augustus met 5,15 procent op jaarbasis, ruim boven de inflatiedoelstelling van 4 procent die de centrale bank hanteert.

Poetin probeerde in zijn toespraak niettemin een beeld te schetsen van rust in de economie en hij prees de Russische centrale bank. Die heeft de beleidsrente in augustus fors verhoogd tot 12 procent om de zwakke roebel te ondersteunen.

De Russische centrale bank heeft "correct" en "tijdig" gereageerd op de daling van de roebel, zei Poetin. De Russische munt bereikte in augustus het laagste niveau in zestien maanden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, waardoor import duurder wordt. De roebel wordt momenteel verhandeld tegen 96 roebel per dollar.

Analisten gepolst door persbureau Reuters verwachten dat de Russische centrale bank later deze week de rente weer zal verhogen om de roebel te ondersteunen en de inflatie te temperen.

LEES OOK: Deze 5 dingen kan het Westen doen om de kwakkelende economie van Rusland een extra dreun te geven, volgens Amerikaanse denktank