PVV-leider Geert Wilders is optimistisch over de vorming van een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB. Een uur na middernacht liet hij weten dat de vier partijen nog wel even nodig hebben om de besprekingen af te ronden. Dat gebeurt woensdagochtend. “Ik hoop dat het goed komt, ik denk dat het goed komt, ik zie het niet meer fout gaan.”

Volgens Wilders is er dinsdag niet gesproken over een premierskandidaat. De vier partijen zijn dinsdagochtend om 08.45 uur begonnen met de onderhandelingen. Even na 01.00 uur dinsdagnacht kwam Wilders als eerste naar buiten.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz was na afloop ook optimistisch. “Ik denk dat we eruit zijn.” Volgens haar moet woensdag over een aantal punten nog verder worden gesproken, zonder te zeggen welke dat zijn. “Het was een goede dag en we hebben knopen doorgehakt.”

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei “ḧeel erg blij” te zijn dat er, bijna, een akkoord ligt. Er moeten volgens haar alleen nog puntjes op de i worden gezet. Ook NSC-leider Pieter Omtzigt zei na afloop dat de vier partijen “op een haar na een akkoord hebben.”

Om 10.00 uur onderhandelen de vier partijen verder.

Ronald Plasterk genoemd als premier in program-kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB

 De kans op een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB is gestegen, maar "nog geen 100 procent", zei informateur Elbert Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen, ruim na middernacht. "Lang en intensief", zo omschreef informateur Richard van Zwol de onderhandelingsdag, die dinsdag om 08.45 uur begon.

Woensdag wordt nog een belangrijke dag. Dan wordt formeel pas voor het eerst gesproken over de beoogde premier. Van Zwol verwacht niet dat dat tot problemen zal leiden, "maar natuurlijk is het een belangrijk gesprek".

De naam van voormalig informateur Ronald Plasterk (PvdA) zingt rond als premierskandidaat. Dijkgraaf zei nadrukkelijk dat het "uitgesloten" is dat hij of Van Zwol premierskandidaat wordt.

LEES OOK: Dit wil NSC met Europa: versterkte buitengrenzen, minder streng stikstofbeleid en geen Europese belastingen