Europees lijsttrekker van de VVD Malik Azmani vindt in Europa samenwerking met de fractie waartoe de PVV in Europa behoort niet aan de orde. Dat zei hij tijdens een verkiezingsdebat tussen dertien Nederlandse EU-lijsttrekkers in Hilversum.

“We moeten zorgen voor een sterk Europa en ik zie dan alleen samenwerking met partijen die Europa willen versterken in plaats van ze te verzwakken.” Op de vraag of dat met de PVV samen kan, antwoordde hij dat dit niet gaat als de PVV in de Europese fractie van de ID, Identiteit en Democratie blijft.

“Daar zitten partijen in die of uit de Unie willen of de Unie van binnenuit willen uithollen. Ik zie daar geen samenwerking, omdat we een sterk Europa nodig hebben voor een veilig Nederland.”

Azmani ontweek de vraag of hij blij was met het Nederlandse voorlopige regeerakkoord. “Ik ben een Europese politicus en we zitten hier met elkaar in het debat om over Europa te gaan spreken. Ik zit hier niet om het hoofdlijnenakkoord te verdedigen. Dat is mijn rol niet.”

Lees ook: Dit zijn 12 belangrijke punten uit het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB: lager eigen risico en lastenverlichting, bezuinigen op milieusubsidies

Onduidelijk of VVD in Europese fractie mag blijven wegens samenwerking met PVV

Bij de Europese liberalen heerst groot ongemak over de samenwerking van de VVD met de PVV. Het staat nu nog niet vast dat de VVD in de liberale fractie Renew mag blijven.

De voorzitter van Renew, de Franse politica Valérie Hayer, heeft donderdag op X haar afkeuring uitgesproken over het hoofdlijnenakkoord van VVD, PVV, NSC en BBB, de basis waarop een nieuw kabinet van de vier partijen in Nederland moet worden gevormd.

"De PVV is het tegendeel van wat wij verdedigen op het gebied van waarden, de rechtstaat, de economie, het klimaat en natuurlijk Europa", schrijft ze op X. "Compromissen met extreemrechts zijn onaanvaardbaar. Ik ben er altijd krachtig op tegen geweest en ik zal dat in het Europees Parlement blijven doen."

De dag na de Europese verkiezingen, op 10 juni, gaat ze de leden van de fractie bijeen roepen.

Azmani leek eerder dit jaar voorzitter van de liberale fractie van het Europees Parlement te kunnen worden. Hij trok zich terug als kandidaat nadat in die fractie grote bezwaren waren tegen de toen nog voorgenomen samenwerking van Azmani's VVD met de PVV in Nederland. Hayer werd toen Europees voorzitter.

Tijdens het verkiezingsdebat in Hilversum zijn dertien Nederlandse EU-lijsttrekkers met elkaar in debat gegaan over verschillende thema's. Nederland stemt over drie weken, op 6 juni, voor het Europees Parlement. Van de 720 zetels in het Europarlement voor de 27 EU-landen zijn er 31 gereserveerd voor Nederland.

LEES OOK: Plasterk biedt via open brief excuses aan bij Omtzigt – NSC-leider ligt naar verluidt dwars bij benoeming premier