De tijd dringt voor Oekraïne om dit jaar nog serieuze vooruitgang te boeken in het tegenoffensief, dat gericht is op het heroveren van bezet grondgebied op Russische troepen. De vraag is of hierbij de hoofddoelstelling kan worden bereikt: een doorbraak forceren in de door Rusland gecontroleerde landcorridor tussen de Krim en het oosten van Oekraïne.

In een gesprek met BBC-journalist Laura Kuenssberg geeft de hoogste Amerikaanse legerleider Mark Milley aan dat het tegenoffensief langzamer verloopt dan verwacht. Maar hij voegt eraan toe: “Er wordt nog steeds zwaar gevochten. De Oekraïners boeken nog steeds gestage vooruitgang.”

Volgens Milley is het te vroeg om te zeggen of het tegenoffensief is mislukt. Hij zei dat de opmars van Oekraïne door de Russische frontlinies “in een zeer gestaag tempo” verloopt, schrijft de BBC.

Er zijn volgens de Amerikaanse generaal waarschijnlijk nog zo’n 30 tot 45 dagen goed weer over voor gevechtshandelingen, dus het werk voor het Oekraïense leger zit er nog niet op. “Ik zei aan het begin van deze oorlog dat het een lange, langzame, harde oorlog zou worden met veel slachtoffers en dat is precies wat het is”.

"Oekraïne boekt vooruitgang"

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

In hetzelfde BBC-interview zegt de Britse admiraal Tony Radakin dat Oekraïne aan het winnen is en Rusland aan het verliezen. "Dat is omdat het doel van Rusland was om Oekraïne te onderwerpen en onder controle van Rusland te brengen. Dat is niet gebeurd en dat gaat ook nooit gebeuren en dat is waarom Oekraïne aan het winnen is."

Volgens strategisch analist Jan Kallberg heeft Oekraïne aanzienlijke vooruitgang geboekt. Zo zijn Oekraïense troepen recent op een aantal plekken door de eerste defensielinie van Rusland aan het front gebroken, die bezaaid is met lastige obstakels.

De Amerikaanse generaal Milley gaf eerder al aan te verwachten dat de oorlog lang zou duren en langzaam zou verlopen, met veel slachtoffers.

Vanaf het najaar zal het weer de voortgang van het tegenoffensief sterk beïnvloeden. Het hoofd van de Oekraïense inlichteingdiensten, luitenant-generaal Kyrylo Budanov, gaf tegenover persbureau Reuters aan dat "de strijd hoe dan ook doorgaat", ook als het kouder wordt.

Rusland heeft in 2022 een aangesloten corridor weten te bezetten die loopt van het Krim-schiereiland in het zuiden van Oekraïne tot de oostelijke regio’s Loehansk en Donetsk.

Het huidige tegenoffensief van Oekraïne is erop gericht juist die corridor in tweeën te splijten, zodat de Krim wordt afgesneden van de oostelijke delen van Oekraïne die Rusland controleert. De kans dat dit voor de winter gaat lukken lijkt steeds kleiner te worden.

LEES OOK: Om een doorbraak aan de frontlinie te forceren en Russische troepen klem te zetten, moet Oekraïne nog zo’n 16 km oprukken, volgens een militair expert