In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

“Sorry Pieter!”, schrijft Plasterk in de ingezonden brief. De PvdA’er geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door uit de school te klappen over gebeurtenissen achter de schermen van de eerste formatieronde. “Ik had dat niet moeten doen.”

De band tussen de partijleiders is de afgelopen maanden lang niet altijd goed geweest. In februari verliet Omtzigt de formatietafel om aan journalisten te vertellen dat NSC er genoeg van had. Om zich te verplaatsen naar een Haags hotel voor een heimelijk gesprek met journalisten gebruikte Omtzigt de dienstauto van Plasterk, onthulde die laatste in een Kamerdebat. Daar heeft Plasterk spijt van, zegt hij in De Telegraaf: “Het was onnodig en misplaatst.”

Plasterk maakte naar eigen zeggen al eerder persoonlijke excuses: “Mij is veel gevraagd hoe ik erop terugkijk dat ik in het debat over de eerste informatieronde heb verteld dat de dienstauto van de informateur gebruikt was. Ik hecht eraan te stellen dat ik dat niet had moeten doen. Ik heb er nadien daarom persoonlijk mijn excuses voor gemaakt bij Pieter Omtzigt.”

Onduidelijk of Plasterk nog premier kan worden

De publieke spijtbetuiging komt een dag nadat onder meer NRC donderdag had gemeld dat de voordracht van Plasterk als kandidaat-premier is vertraagd door twijfel bij Pieter Omtzigt.

Dat komt naast de boosheid over de dienstauto ook door een onderzoek van het Amsterdam UMC naar de handelwijze van Plasterk bij patentaanvragen voor een kankertherapie, wat de krant eerder onthulde. Plasterk is van huis uit biomedisch wetenschapper en vergaarde het alleenrecht op de patenten waardoor hij miljonair werd.

Omtzigt heeft nog niet gereageerd op het bericht uit het NRC en op de excuses vrijdag.

De jongerenorganisatie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) pleit op X tegen Ronald Plasterk als premierskandidaat. "Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege een fraudeonderzoek", schrijft Jong Sociaal Contract op X. "Waarom zou Ronald Plasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraudeonderzoek? NSC, rug recht houden!"

De NSC-jongeren verwijzen naar het onderzoek dat het Amsterdam UMC instelde na publicaties van het NRC over patenten die Plasterk heeft aangevraagd. Van fraude wordt in de NRC-publicaties niet gesproken.

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste reacties op het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB