Premium content ophalen
  • De meest afgesloten hypotheek is de annuïteitenhypotheek, die je binnen 30 jaar aflost.
  • Ongeveer 20 procent van de nieuwe hypotheekaanvragen is voor een aflossingsvrije hypotheek die niet gedurende de looptijd wordt afgelost.
  • Bij de annuïteitenhypotheek krijg je hypotheekrenteaftrek, bij aflossingsvrij niet. Business Insider laat zien wat het verschil is in de totale kosten.
  • Lees ook: Hoe risicovol is een aflossingsvrije hypotheek? 3 dingen om op te letten

Huizenkopers sluiten het vaakst een annuïteitenhypotheek af. Ruim 75 procent kiest momenteel voor deze vorm. De hypotheek die daarna het vaakst wordt afgesloten is de aflossingsvrije hypotheek, zo’n 24 procent kiest hiervoor in de eerste maanden van 2024. Dit laatste wil overigens niet zeggen dat een woning volledig met een aflossingsvrije hypotheek is gefinancierd, want huiseigenaren kunnen ook verschillende hypotheekvormen combineren.

Toch is het relatief grote aandeel van aflossingsvrij best opvallend, omdat je met een aflossingsvrije hypotheek niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek. Dit fiscale voordeel is in 2013 afgeschaft voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken. Voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013 geldt de fiscale aftrek nog wel.

Sinds 2013 krijg je alleen nog hypotheekrenteaftrek als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluit. Nog geen 3 procent van de huiseigenaren kiest voor de lineaire hypotheek, waarschijnlijk vanwege de relatief hoge maandlasten in het begin van de looptijd.

Premium content ophalen