De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft onlangs een serie video’s uitgebracht die laten zien hoe het is om in een zwart gat te vallen.

Het gaat niet om zomaar een zwart gat, maar om een superzwaar zwart gat met 4,3 miljoen keer de massa van onze zon. Dat is ongeveer net zo groot als het reusachtige zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel.

Zwarte gaten zijn extreme kosmische omgevingen waar zwaartekracht, tijd en licht zich anders gedragen dan we op aarde gewend zijn.

Het is wat natuurkundige Albert Einstein in 1915 voorspelde met zijn algemene relativiteitstheorie: dat massieve objecten, zoals zwarte gaten, de ruimtetijd vervormen.

Onder extreme omstandigheden gaat het er vreemd aan toe: de tijd verstrijkt anders dan op aarde en licht beweegt over vreemde paden, waardoor je kijk op de werkelijkheid wordt vervormd.

Einstein had misschien wel een idee hoe dat eruit zou zien, maar nu kan astrofysicus Jeremy Schnittman van NASA het ook laten zien aan de hand van animaties.

Bekijk de slideshow hieronder om een indruk te krijgen:

Beelden laten zien hoe het is om in een zwart gat te vallen

LEES OOK: De James Webb ruimtetelescoop maakte deze adembenemende foto van het bijzondere Karrenwiel-sterrenstelsel dat werd gevormd door een botsing op kosmische schaal