582,08 punten. Dat was de slotstand van de AEX-index dinsdag aan het einde van de middag, het hoogste niveau sinds juni 2001.

En woensdag steeg de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland vrolijk door, tot 583,26 punten.

De hoogste stand ooit is nog ver weg: in het jaar 2000 tikte de AEX 701,56 punten aan. Maar toch: de AEX heeft in achttien jaar niet zo hoog gestaan. Als je op 1 januari duizend euro in de AEX had gestopt, heb je nu bijna 200 euro winst.

Dat is opvallend, want de economische vooruitzichten zijn helemaal niet zo goed. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde dinsdag nog de groeiramingen voor de wereldeconomie voor 2019 en 2020. En ook in de eurozone worden de eerste scheurtjes zichtbaar. De Duitse industrie zit in een neerwaartse spiraal en heeft in juli het laagste productieniveau in zeven jaar bereikt.

Dat de prognoses verslechteren, komt met name door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Veel bedrijven voelen de gevolgen van de importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping wederzijds hebben opgelegd. Zo zadelt de handelsoorlog Philips dit jaar op met 45 miljoen euro aan extra kosten.

Ook de Brexit blijft een hoofdpijndossier waar kersverse premier Boris Johnson nu zijn tanden in mag zetten. Maar niet voordat hij het conflict met Iran heeft opgelost. Geen olietanker lijkt meer veilig in de Straat van Hormuz. De aanhoudende onrust in de Perzische Golf zet druk op de wereldwijde oliehandel.

Kortom: reden genoeg om somber te zijn over de wereldeconomie. Toch heeft de AEX de magische grens van 600 punten in zicht. Wat bezielt beleggers?

Eigenlijk is alles terug te voeren op de extreem lage rentes op financiële markten. De rente op 10-jarige Nederlandse en Duitse staatsleningen is momenteel negatief. Dat betekent dat het geld kost om geld te mógen lenen aan de Nederlandse en Duitse overheid.

Lees meer: Lage rente: dit zijn de gevolgen voor je hypotheek, spaargeld en pensioen

Dat de rentes zo laag zijn, komt door het beleid van centrale banken. De Europese Centrale Bank hanteert momenteel een depositorente van min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe. Die boete is ooit bedacht om banken te dwingen geld uit te lenen en te investeren om zo de economie aan te zwengelen.

Nu de economische groei wereldwijd onder druk staat, zijn centrale banken geneigd om de rente laag te houden. De Europese Centrale Bank houdt de rente zeker nog tot en met de eerste helft van 2020 op het huidige niveau en sluit zelfs een verdere verlaging niet uit. Ook de Amerikaanse Federal Reserve hintte onlangs op een renteverlaging.

Interesse in aandelen stuwt de AEX

Gevolg van de extreem lage rentes is dat er met sparen en obligaties nauwelijks meer iets te verdienen valt. Sterker nog: door de inflatie wordt je geld zelfs minder waard als je het laat staan op een spaarrekening. Dus kijken beleggers naar alternatieven, zoals goud en aandelen.

Daarbij zijn zogenoemde 'veilige aandelen' zoals Unilever of Wolters Kluwer – beide opgenomen in de AEX-index – in trek, merkt analist Corné van Zeijl op. "Dat zijn aandelen die eigenschappen van obligaties hebben", zegt hij tegen RTL Z. "Veel mensen durven niet in aandelen te stappen. Maar dit zijn bij uitstek aandelen waar mensen toch schoorvoetend ingaan."

Ook de sterke kwartaalresultaten van grote fondsen als ASML en Philips geven de AEX een boost. ASML is ruim 12 procent gestegen sinds de presentatie van de resultaten op 16 juli en Philips noteert sinds maandag zo'n 7 procent hoger. "Bedrijven die goede cijfers presenteren worden ongelooflijk beloond", zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, tegen het Financieele Dagblad.

Komt er een nieuwe crisis aan?

De vraag is hoe robuust de stijging van de AEX is. Van Zeijl constateert dat bedrijven niet uitzonderlijk presteren. Volgens hem is de huidige hausse vooral gedreven door het beleid van centrale banken.

Daar sluit econoom Jacob Schoenmaker zich bij aan. "Het is een rally uit zwakte", zegt hij tegen BNR. "Beleggers hebben liever een negatieve rente dan sterke winstcijfers en mooie economische vooruitzichten."

De situatie op financiële markten doet Schoenmaker denken aan 2008, het jaar dat de kredietcrisis zijn hoogtepunt bereikte. "De mondiale schuldenberg is nu nog een heel stuk hoger", stelt hij vast. "Op een gegeven moment is het rentemedicijn toch wel uitgewerkt. Wanneer dat precies is, dat weet ik niet. Het is vanaf nu onbekend terrein, zeker wat betreft monetair beleid."

Lees meer: