• Voor het eerst in maanden is sprake van een kentering op de energiemarkt, na een periode van gestaagd dalende prijzen van stroom en gas.
  • Vooral de gasprijzen voor 1-jaars en 3-jaars contracten liggen begin mei beduidend hoger vergeleken met de voorgaande maand.
  • Business Insider Nederland geeft een overzicht van de ontwikkelingen bij dynamische, variabele en vaste energieprijzen.
  • Lees ook: Heb je zonnepanelen? Deze energieleveranciers rekenen nog geen terugleverkosten bij nieuw contract

Het zal er al een beetje aan te komen, maar na maanden van dalende prijzen voor gas en stroom, lijkt er sprake van een kleine kentering. Begin mei liggen energieprijzen gemiddeld genomen wat hoger dan in april en maart.

De stijging van energieprijzen heeft mede te maken met de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten, die er vooral voor hebben gezorgd dat prijzen voor de inkoop van gas voor levering komende winter wat verder zijn opgelopen op groothandelsmarkten.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 1 mei, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers nog steeds groot zijn. Zeker als je een nieuw contract overweegt, loont het dus om prijzen te vergelijken.

De gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten, dus dynamisch, variabel én vast, noteert begin mei op 1,24 euro per kuub. Dat is ongeveer 2 cent hoger dan begin april.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op bijna 0,29 euro per kWh ligt begin mei. Dit is bijna 1 cent hoger dan begin april.

Om de verschillen tussen verschillende aanbieders uit te lichten, splitsen we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen enerzijds dynamische en variabele tarieven en anderzijds contracten waarbij de prijs 1 jaar of langer vastligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 mei 2024 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Variabele energieprijzen licht hoger

De energieprijzen voor dynamische en variabele energiecontracten tonen forse verschillen tussen aanbieders.

In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 mei gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn ruim 20 aanbiedingen gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 1 mei op 1,23 euro per kuub. Dat is 1 cent hoger dan het gemiddelde van april. Dit heeft vooral te maken met de sterke stijging bij variabele energieprijzen aan de bovenkant van de markt. Dynamische gasprijzen blijven relatief laag.

Zo bewegen de laagste dynamische tarieven zich nog steeds tussen de 1,05 euro tot 1,09 euro per kuub.

Als je de stroomprijzen bekijkt, ligt het gemiddelde voor de dynamische en variabele prijzen per 1 mei op 0,28 euro per kWh. Dat net als bij gas 1 cent hoger dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten in april.

Bij de dynamische contracten zijn de laagste tarieven blijven hangen tussen de 0,22 euro en 0,23 euro per kWh. Aan de bovenkant van de markt ligt het hoogste variabele stroomtarief op 0,40 per kWh, terwijl dit een maand eerder 0,37 euro per kWh was.

Vaste prijzen: vooral gas duurder

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode. In mei is wel sprake van een wat sterkere stijging van de vaste energieprijzen, vergeleken met april.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 mei voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt per 1 mei op 1,25 euro per kuub. Dat is liefst 4 cent hoger dan begin april.

Gemiddeld ligt de vaste gasprijs nu iets boven het niveau van het gemiddelde variabele/dynamische tarief.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,29 euro per kWh per 1 mei en dat is 1 cent hoger dan begin april. Ook hier ben zijn vaste prijzen gemiddeld genomen iets duurder geworden dan dynamisch/variabele prijzen.

Per saldo blijft het dus zo dat dynamische tarieven het laagst zijn, maar daarbij loop je ook meer risico, als prijzen op de groothandelsmarkten plotseling stijgen. De sterkste opwaartse beweging zit momenteel echter bij de gasprijzen die voor 1 tot 3 jaar vastliggen.

LEES OOK: Blik op je Geld: opmars benzineprijs zet door en vast energiecontract duurder