• Het Britse olie- en gasconcern BP hanteert als enige van de grote westerse oliebedrijven een absolute doelstelling om de productie van olie en gas te laten dalen.
  • Grote aandeelhouders van BP oefenen echter druk uit om die doelstelling te laten varen, zo meldt zakenkrant Financial Times.
  • Afgelopen maand schroefde concurrent Shell zijn ambities voor de eigen klimaatdoelen terug.
  • Lees ook: Shell zet vol in op inkoop eigen aandelen om aandeelhouders tevreden te stellen.

Het Britse olie- en gasconcern BP voelt druk van aandeelhouders om zijn klimaatdoelen op een lager pitje te zetten, zo meldt zakenkrant Financial Times maandag.

Concurrent Shell schroefde zijn klimaatdoelen afgelopen maart terug. Topman Wael Sawan wil aandeelhouders op de korte termijn extra rendement bieden. Deze maand bleek bijvoorbeeld dat Shell de winst van 7,7 miljard dollar over het eerste kwartaal van dit jaar mede gebruikt om 3,5 miljard dollar terug te sluizen naar beleggers door eigen aandelen in te kopen.

Bij de grote westerse oliebedrijven heeft BP als enige een absoluut doel wat betreft de reductie van het productieniveau van olie en gas. Zo wil het bedrijf tegen 2030 twee miljoen vaten olie-equivalent per dag produceren, wat neerkomt op een daling van 25 procent vergeleken met 2019.

Tegenover de FT zegt een grote aandeelhouder van BP echter te verwachten dat de nieuwe CEO, Murray Auchincloss, de absolute doelstelling voor de reductie van de olie- en gasproductie gaat afzwakken. Een andere aandeelhouder zegt: “We zouden het in principe niet erg vinden als ze meer investeren in hernieuwbare energie, maar vanuit het oogpunt van aandeelhouders levert dat gewoon geen rendement op.”

BP wilde tegenover de FT verder geen commentaar geven op een eventuele aanpassing van productiedoelen voor olie en gas als onderdeel van de klimaatdoelstellingen.

Shell zwakt klimaatambities af

Shell heeft afgelopen maart zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent in 2030, bleek bij een presentatie van de nieuwe klimaatstrategie van Shell.

Het gaat niet om een absolute afname, maar om de hoeveelheid CO2 die per verkochte eenheid aan bijvoorbeeld benzine of gas wordt uitgestoten. Dit is de zogenoemde netto emissie-intensiteit.

Shell heeft zijn doel om de netto emissie-intensiteit in 2035 met 45 procent te hebben verlaagd, ook laten vallen, meldde het bedrijf in het rapport over de klimaatstrategie.

In een reactie hierop stelt oprichter Mark van Baal van de activistische aandeelhoudersclub Follow This dat Shell hiermee "inzet op het mislukken van het Klimaatakkoord van Parijs, dat een halvering van de CO2-emissies vereist in het huidige decennium".

LEES OOK: Shell zet ambitie voor minder CO2-uitstoot op lager pitje – CEO Sawan gaat voor hoger rendement voor aandeelhouder