• De inflatie in Turkije blijft oplopen en bereikte in april een niveau van bijna 70 procent.
  • De centrale bank van Turkije heeft de beleidsrente verhoogd naar 50 procent, maar dat is vooralsnog niet genoeg om de inflatie af te remmen.
  • Door de extreme inflatie verdampt de koopkracht van werknemers die in Turkse lira worden uitbetaald, razendsnel.
  • Lees ook: Turkije steunt Rutte als nieuwe NAVO-chef – deze 3 landen liggen nog dwars

Het lukt de Turkse centrale bank vooralsnog niet om de gierende inflatie te temmen. In april zijn prijzen met een plus van bijna 70 procent op jaarbasis weer harder gestegen dan in de voorgaande maand.

De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 69,8 procent, meldde het Turkse nationale statistiekbureau vrijdag.

De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in maart al 68,5 procent.

Inflatie in Turkije

Bron: Trading Economics
Bron: Trading Economics

De Turkse centrale bank begon de beleidsrente in juni 2023 te verhogen en bracht deze geleidelijk van 8,5 procent naar 50 procent, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn bezwaren tegen hogere rentes had laten varen.

Erdogan zag namelijk niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de inflatie terug te dringen en ontsloeg een aantal bestuurders van de centrale bank die daar anders over dachten.

Rente Turkse centrale bank blijft achterlopen bij inflatie

Beleidsrente Turkse centrale bank

Het lijkt er vooralsnog op dat de Turkse centrale bank achter de feiten blijft aanlopen, aangezien de beleidsrente van 50 procent fors lager is dan het inflatieniveau van bijna 70 procent. Het dilemma hierbij is dat de hoge rente ook flink pijn doet in economische zin, omdat dit lenen duurder maakt.

Tegelijk heeft de extreem hoge inflatie een ontwrichtende werking op de economie, omdat geld zo snel in waarde verdampt, dat werknemers die in Turkse lira worden uitbetaald dit zo snel mogelijk proberen om te zetten in activa die hun waarde beter behouden.

De hoge inflatie lokt ook een golf van loonstijgingen uit. Zo werd het minimumloon in Turkije dit jaar met nog eens bijna de helft verhoogd.

Ook de zwakke Turkse lira, die de import van goederen uit het buitenland duurder maakt, stuwt de inflatie. Dit jaar is de munt 9 procent in waarde gezakt ten opzichte van de dollar. Sinds 2021 heeft de lira al bijna 80 procent van zijn waarde verloren.

De nieuwe gouverneur van de centrale bank Fatih Karahan, die in februari werd aangesteld, sprak bij het rentebesluit van vorige week al zijn zorgen uit over de hoge inflatie. Hij hield de rente echter onveranderd.

De Turkse centrale bank verwacht dat de inflatie deze maand het hoogtepunt zal bereiken, voordat de prijsstijgingen tegen het einde van het jaar afkoelen tot onder de 40 procent.

De Turkse bevolking is zelf veel somberder over de inflatie. Volgens een onderzoek van de Koc Universiteit en opiniepeiler Konda zien de Turken aan het eind van het jaar een inflatie van 96 procent.

LEES OOK: Turkse centrale bank verhoogt rente naar 50% – besluit van nieuwe baas verrast