De rente is al tijden extreem laag. Tot voor kort dachten economen dat, met het herstel van de economie na de crisis, ook de rente zou gaan stijgen. Maar het zou ook kunnen dat de rente nog lange tijd heel laag blijft.

Vermogensbeheerder Achmea Investment Management stelde donderdag in een renteprognose dat leningen met een lange rentevaste periode nog jaren een lage rentevergoeding houden. Voor de marktrente van de Duitse 10-jarige staatslening verwacht Achmea IM bijvoorbeeld een gemiddelde rente in de komende vijf jaar van 0,75 procent.

Donderdag was de marktrente voor de 10-jarige Duitse staatslening 0,2 procent negatief, dus de prognose van Achmea IM veronderstelt wel een lichte stijging. Maar de hoofdboodschap blijft dat staatsrentes in de eurozone zeer laag zullen blijven. Dat was ook de teneur van een verklaring die de Europese Centrale Bank donderdag naar buiten bracht.

Als de rentes op financiële markten laag blijven, heeft dat ook gevolgen voor andere rentes, zoals de hypotheekrente en de spaarrente.

Wat betekent dit voor je persoonlijke financiële situatie? We schetsen de gevolgen voor je spaargeld, hypotheek, pensioen, studieschuld en private lease-auto.


Sparen en met spaargeld rentenieren: vergeet het maar

Rentenieren, wat een heerlijk begrip was dat. Je hield geld over uit je salaris of je ondernemersactiviteiten. Dat geld zette je op de bank en ieder jaar kreeg je procenten aan rente op je kapitaal. Je spaargeld werd zomaar een nieuwe inkomstenbron.

Met de huidige spaarrentes tussen de 0 en 0,25 procent voor vrij opneembare spaarrekeningen is rentenieren een droom. Met de belasting die je in box 3 betaalt over je spaargeld, leg je zelfs geld toe op je spaargeld als je enkele tienduizenden euro's op de bank hebt staan.

Zet je spaargeld voor tien jaar vast, dan krijg je maximaal 1,65 procent rente. Dat is bijvoorbeeld nog altijd fors lager dan de huidige inflatie in Nederland.

Lees ook: inflatie bijna 3 procent, zelfs de meest geduldige spaarder levert fors in

Wil je toch rentenieren, dan is risico nemen een must. Beleggen. Er zit weinig anders op als je je vermogen wilt laten groeien. Hierbij moet je haast wel kiezen voor aandelen. Want oude vertrouwde obligatieleningen bieden geen soelaas: de effectieve rente op tienjarige Nederlandse staatsobligaties is sinds een week negatief.


Hypotheekrente: financiering van je huis blijft goedkoop

De hypotheekrente die je betaalt, heeft een koppeling met de lange rente, de kapitaalmarktrente.

De hypotheekrente loopt misschien niet helemaal één op één mee, maar als bijvoorbeeld de rente op staatsobligaties en bedrijvenobligaties extreem laag is, dan zie je dat ook terug in hypotheekrentes.

Een scenario van een lage langlopende rente is prettig voor huizenbezitters. De hypotheekrente en dus de bruto rentelasten van een woningfinanciering kunnen nog een tijd lekker laag blijven.

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast is deze week gedaald naar 1,76 procent voor hypotheken mét NHG-verzekering en voor 20 jaar vast ligt deze rente op 2,36 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Voor starters op de woningmarkt is de lage hypotheekrente op zich fijn, maar het effect van lage hypotheekrentes wordt deels tenietgedaan door de forse stijging van huizenprijzen in de afgelopen jaren.

Lees ook: Zo groot kan het verschil zijn tussen de hypotheeklasten van starters en doorstromers, zelfs met de lage 20-jarige hypotheekrente

Heb je al een huis en moet je binnenkort de hypotheekrente weer voor een tijdje vast zetten, dan is de lage rente goed nieuws. Het is ook een prettig gevoel dat de waarde van je huis lekker oploopt.

Stroom je door van het ene koophuis naar het andere, dan kun je een nieuwe rentevaste periode afspreken en profiteren van de lage rente. Het hangt er wel een beetje vanaf wat voor soort hypotheek je hebt. Met een aflossingsvrije hypotheek profiteer je het meest van de lagere rente, voor spaarhypotheken ligt dat anders.


Je pensioen minder zeker

Voor pensioenfondsen is eenvoudig rendement maken op de beurs steeds lastiger. Traditioneel hadden de fondsen een heel groot deel van het vermogen belegd in obligatieleningen. Obligaties met een hoge 'rating', de meest veilige leningen genoten de voorkeur.

Maar wat nu als juist die AAA-staatsobligaties geen rendement opleveren, of je wanneer je zelfs geld moet toeleggen als pensioenbelegger? Dan is er een prikkel om meer risico te gaan lopen.

Pensioenfondsen hebben weinig behoefte om dat risico zelf te dragen. Waar vroeger pensioenbedragen werden 'beloofd', zeggen pensioenfondsen nu alleen erg hun best te doen voor een mooi resultaat. Maar garanties geven over bedragen die je gaat krijgen, dat doen minder en minder pensioenfondsen.

De tijden van heldere toezeggingen over wat je wanneer gaat krijgen, zijn voorbij. Zogenoemde 'defined benefit'-pensioenen komen steeds minder en minder voor.

Pensioenfondsen moeten meer en meer hun nek uitsteken om toch rendement te maken. In hun zoektocht naar rendement stappen ze vaker en vaker in risicovollere en complexere en minder liquide beleggingen. Denk aan private equity, high yield leningen, hedgefunds en dergelijke. Het risico ligt uiteindelijk bij de deelnemers in het pensioenfonds.

Voor ondernemers of zzp'ers die zelf kapitaal voor hun pensioen willen opbouwen, wordt het ook lastiger. Je mag hopen dat je onderneming goed draait en dat je schulden kan beperken. Het regelen van een pensioen via een verzekeraar of vermogensbeheerder wordt er met de lage rente niet voordeliger op.

Lees ook: Je pensioen opkrikken met €1.000 per maand extra – dit moet je 40 jaar lang opzij zetten en als vermogen opbouwen


Rente studieschuld kan laag blijven

Als de overheid geld toe krijgt bij lange leningen, dan kan de rente op studieschulden ook laag blijven, schreef Business Insider al eerder.

De afgelopen twee jaar was de rente op studieleningen al 0 procent. Recent was er wel commotie over een voorgestelde nieuwe manier van renteberekening op studieschulden.

De rente voor studieschulden is gebaseerd op de 5-jaarsrente voor staatsobligaties. In een kabinetsvoorstel zou die worden afgestemd op de 10-jaarsrente. Maar deze week trok het kabinet dit voorstel in, na stevige protesten.

Overigens zou het op dit moment helemaal niet erg zijn voor ex-studenten om de rente voor tien jaar vast te zetten, aangezien de 10-jaarsrente voor staatsleningen negatief is.

Hoe dan ook: het probleem van studieschulden zit voorlopig vooral bij de aflossing, niet bij de rente op de schuld.


Private lease: financiering van je auto voordelig

Je kan een auto natuurlijk zelf kopen maar private lease wordt populairder.  Vooral onder jongeren wint private lease aan populariteit.Op dit moment rijden er zo’n 150 duizend particuliere leaseauto’s rond en in 2018 groeide de particuliere leasevloot met ruim 45 procent ten opzichte van 2017.

Met private lease kun je 275 euro per maand al een Volkswagen Polo kan rijden. Maar prijzen kunnen van het ene op het andere moment wel flink verschillen.

Lees ook: Enorme prijsverschillen bij private lease: dezelfde auto kan een maand na de aankoop duizenden euro’s duurder of goedkoper zijn

In het leasebedrag dat je betaalt bij private lease zit natuurlijk een rentecomponent. Zolang de marktrente heel laag is, is die rentefactor heel laag.

Maar rente is natuurlijk niet de enige component in het leasebedrag. De financier houdt ook rekening met risico's van wanbetaling en ontwikkelingen in de restwaarde van auto's. Maar normaal gesproken zou een lage rente ook voor het maandbedrag voor private lease gunstig moeten zijn.


LEES OOK: Blik op je Geld: je aandelen minder waard, hypotheekrente wéér lager, benzineprijs piekt