De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdag in de Straat van Hormuz een Britse olietanker in beslag genomen. Teheran zegt dat het schip, de Stena Impero, zich niet hield aan de internationale voorschriften en naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm zal worden gebracht.

De Zweedse rederij Stena Bulk, eigenaar van de tanker die onder Britse vlag vaart, liet weten dat de Impero op weg van de haven van Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten naar Saudi-Arabië plotseling van koers veranderde. Daarna kon er geen contact meer worden gelegd met de bemanning, die 23 koppen telt.

De spanning in de Perzische Golf neemt hierdoor verder toe. Dit incident komt een dag na het besluit van de autoriteiten in Gibraltar de Iraanse supertanker Grace 1 voorlopig aan de ketting te houden. De Britse marine onderschepten dat schip omdat het in strijd met de EU-regels olie zou vervoeren naar Syrië. Iran noemde het “piraterij”.

Vorige week voorkwam het fregat HMS Montrose de kaping van de tanker British Heritage door Iraanse militaire vaartuigen.

Tweede olietanker niet geconfisqueerd

Minder dan een uur nadat de Britse tanker Stena Impero in beslag werd genomen, veranderde een andere olietanker, de Mesdar, plotseling scherp van koers. Dat bleek uit trackinggegevens van het schip dat onder Liberiaanse vlag vaart.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte daarop bekend dat Iran een tweede olietanker in beslag zou hebben genomen, maar dat ontkende de Iraanse Revolutionaire Garde later op de avond. De Mesdar was alleen tijdelijk tegengehouden om de kapitein te wijzen op het belang van veilig navigeren en inachtneming van de milieuregels. Daarna mocht het schip zijn reis voortzetten.

Trackinggegevens wijzen uit dat het schip inderdaad weer van koers is veranderd en nu weer westwaarts gaat richting de Perzische Golf en niet naar het noorden richting de Iraanse kust.

De Britse rederij Norbulk, eigenaar van de Mesdar, bevestigde niet veel later dat het schip weer is vrijgegeven.

Olieprijzen stijgen flink

De olieprijzen zijn vrijdagavond flink gestegen na het nieuws dat Iran twee olietankers heeft opgebracht in de Perzische Golf. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 56,12 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 63,19 dollar per vat.

De onrust in de regio zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie, wat ervoor zorgt dat de vraag naar olie toeneemt.

Lees meer: Waarom de Straat van Hormuz een cruciale rol speelt in de ruzie tussen Iran en de VS

Vorige maand werden al twee commerciële schepen in de regio beschoten. Rederijen lieten toen al weten zich zorgen te maken om de veiligheidssituatie.

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de Britse regering steun. Deze affaire is volgens hem de nieuwste ontwikkeling die een harder optreden tegen Teheran rechtvaardigt. “Dit laat weer eens zien wat ik steeds zeg over Iran: narigheid, niets dan narigheid.”

Drone uit de lucht geschoten?

Donderdag schoot de Amerikaanse marine in de Straat van Hormuz een Iraanse drone uit de lucht. Ondanks herhaalde waarschuwingen rechtsomkeert te maken, kwam het toestel steeds dichter bij de USS Boxer. Tot op minder dan een kilometer, volgens het Pentagon. Daarop is besloten de drone te vernietigen.

President Trump heeft dat bevestigd. Hij riep andere landen op de actie van Iran te veroordelen en de eigen schepen te beveiligen. “Dit is de laatste van de vele provocaties van Iran tegen schepen die in internationale wateren varen.” Trump benadrukte dat de Washington zich het recht voorbehoudt zijn belangen, faciliteiten en medewerkers te verdedigen.

In juni claimde Iran het neerhalen van een Amerikaanse drone die het Iraanse luchtruim bij de Perzische Golf had geschonden. Teheran diende daarover een officiële klacht in bij de Verenigde Naties. Volgens de VS vloog het toestel boven internationale wateren.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei niets te weten van het incident donderdag. De informatie dat een Iraanse drone zou zijn uitgeschakeld op zee had hem niet bereikt. Zarif was in New York waar hij een ontmoeting zou hebben met de secretaris-generaal van de VN António Guterres.

De Iraanse Revolutionaire Garde gaf later beelden vrij van een Amerikaans marineschip dat in de Straat van Hormuz vaart en wordt gefilmd vanuit een drone. Teheran probeert hiermee aan te tonen dat de Amerikanen geen Iraanse drone hebben neergehaald.

Lees meer over de Iran-kwestie in het Engels: