COLUMN – Misschien bezoek je wel eens een beleggingssymposium. In dat geval is het profiel van de gemiddelde belegger vast bekend: autochtoon, man en vaak al een beetje op leeftijd.

Jongere mensen vindt men er niet.

Dat verbaast ook niet: ze hebben nauwelijks een cent te makken. Dat maakt hen voor banken weinig interessant en zelf veronderstellen ze kennelijk eveneens dat je verdiepen in beleggen tijdsverspilling is.

Maar heel af en toe komt het toch nog voor dat ik door een jongere benaderd wordt die wel in beleggen geïnteresseerd is. Speciaal voor hen stelde ik een eenvoudig stappenplan op: ‘De zeven stappen naar financiële vrijheid’. De zeven stappen vind je hieronder terug.

Stap 1: Leef onder je stand

Niets zo leuk dan geld meteen uitgeven. Maar de consequentie is dat je financiële vrijheid (geld) inruilt voor een product of dienst, waardoor je qua financiële vrijheid geen stap verder komt.

Iedereen die nu financieel onafhankelijk is, begon op een gegeven moment met minder uitgeven dan eigenlijk mogelijk zou zijn. Velen maakten daarvan een levensfilosofie.

(Leestip: The Millionaire Next Door van Thomas J. Stanley).

Stap 2: De juist mindset

Het lijkt misschien wat vreemd al over financiële vrijheid na te denken, wanneer je nog jong bent en amper een euro bezit. Maar om daar uiteindelijk te geraken is een juiste mindset essentieel.

Zie onder meer deze bijdrage die ik eerder schreef over beleggen in aandelen op de lange termijn.

Stap 3: Inkomsten omhoog?

De meeste personen denken bij 'onder je stand leven' (stap 1) aan zuiniger leven: minder leuke uitjes en supermarkten afstruinen naar aanbiedingen. Maar bezuinigen kan per definitie maar beperkt (maximaal kun je immers alle uitgaven schrappen). Terwijl inkomen in theorie onbeperkt hoger kan.

Je moet je dus afvragen: welke mogelijkheden zijn er allemaal om extra inkomsten te genereren? Is ondernemerschap wellicht een optie?

Stap 4: Blijf lezen

Topbelegger Warren Buffett stelde eens dat hij 80 procent van zijn tijd besteedt aan lezen. En Charlie Munger, Buffett's zakenpartner, leest waarschijnlijk nog meer.

Het boek over Warren Buffett dat ik met Björn Kijl schreef werd inmiddels al meer dan 100 duizend keer aangevraagd. Maar hoe vaak het ook echt gelezen is? Waarschijnlijk een heel stuk minder vaak.

Een paar leestips:

- Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond (Bruce Greenwald)
- The Education of a Value Investor (Guy Spier)
- The Success Principles (Jack Canfield)

En uiteraard raden we eveneens aan om de aandeelhoudersbrieven van Buffett door te lezen.

Stap 5: Open een beleggingsrekening

Om aandelen te kunnen kopen is een beleggingsrekening nodig. De keuze is tegenwoordig aanzienlijk. Afhankelijk van het soort beleggingen dat je doet, zijn er ook kostenverschillen tussen diverse brokers.

Met deze tool van de Vereniging van Effectenbezitters kun je een indruk krijgen van verschillen in brokertarieven.

Stap 6: Eerste aandelen kopen

Wanneer bovenstaande stappen doorlopen zijn, heb je op een gegeven moment wat geld beschikbaar waarmee een allereerste aandeel gekocht kan worden. Een portefeuille bestaande uit één aandeel is uiteraard zeer riskant. Maar beschouw dit als leergeld, geld dat anders sowieso al uitgegeven was.

Neem alvast van mij aan: het kopen en bezitten van ook maar één enkel aandeel 'voelt' emotioneel totaal anders dan welke fictieve portefeuille op papier dan ook.

Stap 7: Houd angst en hebzucht in bedwang

Door een eerste aandeel te kopen (stap 6) en de koers ervan te volgen, raak je bekend met een factor die menig belegger onderschat: de invloed van emotie.

Het goed bekend zijn met de 'value investing'-filosofie die Warren Buffett volgt, maakt niet dat deze emoties verdwijnen. Maar helpt wel degelijk om te voorkomen eraan toe te geven wat desastreuze gevolgen voor het rendement zou hebben.

Door in de loop der tijd meer aandelen toe te voegen (20 tot 25 verschillende aandelen volstaan normaal gesproken vanuit spreidingsoogpunt) zal op enig moment vanzelf duidelijk worden hoe interessant het gespreid beleggen in value-aandelen eigenlijk wel niet is. Vooral wanneer op een gegeven moment het 'rente op rente'-effect zichtbaar wordt.

Houd aan bovengenoemde zeven stappen vast en financiële vrijheid is een kwestie van tijd. En misschien wel eerder dan aanvankelijk voor mogelijk gehouden - bijna iedereen blijkt namelijk de kracht van het 'rente op rente'-effect te onderschatten.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.beterinbeleggen.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.