De startup ENOUGH, die plantaardige eiwitten voor vlees-, vis- en zuivelvervangers produceert, krijgt een investering van 40 miljoen euro van onder meer CPT Capital en World Fund, heeft die laatste investeerder bekendgemaakt.

Met het geld wil ENOUGH de fabriek in het Zeeuwse Sas van Gent uitbreiden en de productie opschalen om aan de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten te kunnen voldoen.

Momenteel wordt in de fabriek 10.000 ton eiwitten per jaar gemaakt. De startup wil binnen vijf jaar zes keer zoveel kunnen produceren en in 2032 meer dan een miljoen ton per jaar.

Het biotechbedrijf dat in 2015 werd opgericht onder de naam 3FBio in Schotland en uitbreidde naar Nederland wil ook personeel aannemen voor de vestigingen in Sas van Gent, Londen en het Schotse Glasgow. Nu werken ongeveer vijftig mensen bij de onderneming.

ENOUGH produceert plantaardige eiwitten en zegt dat duurzamer te doen dan andere producenten. De zogenoemde mycoproteïne zijn schimmels gevoed met suikers uit duurzaam graan. Met het ingrediënt kunnen vervangers van vis, vlees en zuivel gemaakt worden.

ENOUGH zegt dat voor het maken van mycoproteïne 97 procent minder water wordt gebruikt dan voor de productie van rundvlees. Het maken van de mycoproteïne zou daarnaast goedkoper zijn dan de productie van andere plantaardige eiwitten.

Samenwerking met Unilever

Het bedrijf werkt samen met partijen om eindproducten te ontwikkelen. In 2021 ging ENOUGH nog een partnerschap aan met Unilever. Het levensmiddelenconcern nam in 2018 De Vegetarische Slager van ondernemer Jaap Korteweg over en wil met de techniek van ENOUGH duurzame proteïneproducten ontwikkelen voor dit merk.

Ook de kipverwerker Plukon Food Group in Wezep gaat aan de slag met de proteïne van ENOUGH om producten te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met hun vleesproducten, zei het bedrijf in het persbericht.

Medeoprichter Craig Douglas van World Fund zegt dat de startup "potentie heeft om voedseltekorten te helpen bestrijden". Onder meer omdat er minder hulpbronnen nodig zijn dan voor het produceren van andere plantaardige eiwitten.

Volgens de start-up zitten er veel eiwitten en vezels in het product, waardoor eindproducten duurzame en voedzame alternatieven zijn voor vlees, vis en zuivel.

Lees ook: Veel boeren willen Jaap Korteweg gras leveren voor zijn ‘koeloze’ kaas: ‘Boeren zijn vaak veel progressiever dan hun lobbyclubs’