• Wie een eigen woning bezit of belegt in aandelen op de beurs mag niet klagen in mei.
  • Maar ook op andere gebieden zijn er meevallers voor je portemonnee.
  • Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Nederland heeft nog geen nieuw kabinet, maar in mei is er wel een ‘hoofdlijnenakkoord’ van de coalitiepartijen PVV, NSC, VVD en BBB verschenen. Volgens de eerste berekeningen van het Centraal Planbureau hoeft dat niet slecht uit te pakken voor de koopkracht van huishoudens, al zijn er nog veel onzekerheden.

Intussen zit het tij deze maand mee voor degenen die een huis bezitten en/of beleggen op de beurs, want zowel de huizenprijs als de aandelenkoersen zitten flink in de lift.

Ook op andere vlakken zijn er meevallers: zo zijn benzineprijzen in mei weer wat gedaald en blijven de vaste stroom- en gasprijzen op relatief lage niveaus hangen.

Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van mei 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: forse plus van 7,5% op jaarbasis

Bron: CBS/Kadaster
Bron: CBS/Kadaster

De huizenprijs is in april fors gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen van bestaande woningen kwamen 7,5 procent hoger uit dan vorig jaar.

De gemiddelde transactieprijs lag in april op bijna 436.000 euro, bijna 35.000 euro hoger dan in april 2023. Ten opzichte van maart 2024 lagen de prijzen in april 1 procent hoger.

Hiermee zet de stijgende trend van de huizenprijzen door. In maart stegen de prijzen nog met 5,4 procent op jaarbasis. Sinds halverwege 2023 zijn de huizenprijzen weer gaan stijgen, waarbij er sinds begin dit jaar ook weer sprake is van een stijging op jaarbasis.

Economen van ING verwachten dat de gemiddelde huizenprijs de komende maanden boven het record uitstijgt van augustus 2022. Toen was de gemiddelde koopwoning 446.000 euro waard.

Lees ook: Zoveel kan je huis meer waard worden door hoger energielabel: van E naar B levert gemiddeld ruim €30.000 aan waarde op


Hypotheekrente: populairste rente iets gestegen

Begin mei liepen de gemiddelde hypotheekrentes iets op. In april lag de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG-verzekering - de populairste hypotheek - rond de 3,8 procent, om in mei naar 3,9 procent te stijgen. Dit is te zien in de bovenstaande tabel met gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep toont.

De meerderheid van de geldverstrekkers verhoogde de rentes begin mei, waardoor de gemiddelde rentes voor 5, 10 en 20 jaar vast het hoogste punt van 2024 bereikten, aldus Van Bruggen.

Maar daarna zijn de gemiddelde hypotheekrentes nauwelijks van hun plek gekomen. Gedurende mei lagen de gemiddelde hypotheekrentes voor 10 jaar vast rond de 3,9 procent voor hypotheken met NHG en 4,35 procent zonder NHG.

Volgens Van Bruggen is de renteontwikkeling op korte termijn moeilijk te voorspellen. Geldverstrekkers volgen doorgaans de rentes op de financiële markten, maar daar is het beeld wisselvallig. Het kan alle kanten opgaan.

Lees ook: Aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Dit is het verschil in kosten met de populaire annuïteitenhypotheek


Sparen: inflatie onder hoogste variabele spaarrente

In april kwam de inflatie uit op 2,7 procent op jaarbasis, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. De hoogste rente voor sparen zonder voorwaarden ligt sinds februari van dit jaar op 3 procent, blijkt uit gegevens van Spaarinformatie.nl.

Daarmee is de inflatie iets onder het niveau van de hoogste variabele spaarrente gezakt, zoals de bovenstaande grafiek toont. Het is dus iets makkelijker geworden om met de rente op spaargeld de inflatie te overtreffen en de waarde van spaargeld stabiel te houden.

In maart lag de inflatie nog op 3,1 procent, iets boven het niveau van de hoogste variabele spaarrente.

Lees ook: 4 manieren waarop een andere mentaliteit ervoor kan zorgen dat het je lukt om geld te sparen en vermogen op te bouwen


Beurs: rally gaat weer door

Na een pauzemaand in april heeft de beursrally op de aandelenmarkt in mei weer tractie gekregen. De Amsterdamse AEX-index zette daarbij nieuwe records neer boven het niveau van 900 punten.

Beleggers zetten in op renteverlagingen van centrale banken later dit jaar. Dat lijkt in Europa meer een uitgemaakte zaak dan in de Verenigde Staten. In de eurozone toont de inflatie daadwerkelijk tekenen van afkoeling, terwijl de Amerikaanse inflatie relatief hardnekkig blijft.

Daar staat tegenover dat vele grote Amerikaanse beursbedrijven beleggers paaien met inkoopprogramma's van eigen aandelen. Door geld terug te sluizen naar beleggers en het aantal uitstaande aandelen te verkleinen jagen met name de grote techbedrijven in de VS de beursrally weer aan.

Lees ook: Zonnetje schijnt op de beurs met nieuwe records, terwijl hogere grondstofprijzen mogelijk risico worden voor de inflatie


Benzine: iets minder duur in mei

Een terugval van olieprijzen in mei heeft ook zijn weerslag op de prijzen aan de pomp. De gemiddelde benzineprijs noteerde in de tweede helft van mei op 2,02 euro per liter, ongeveer 6 cent lager dan een maand eerder.

De gemiddelde prijs voor een liter diesel lag op 1,71 euro, ongeveer 9 cent lager dan een maand eerder.

De prijs van een vat Noordzee-olie piekt medio april op ongeveer 90 dollar, maar zakte in mei terug tot 82 dollar. Dit heeft mede te maken macro-berichten die wijzen op een afkoeling van de Amerikaanse economie en daarmee een zwakkere energievraag.

Oliehandelaren wijzen ook op de relatief hoge voorraden op de raffinagemarkt, die samen met een gematigde vraag zorgen voor druk op de prijzen.

Lees ook: Auto financieren met private lease populair onder jongeren, maar bemoeilijkt aankoop huis: dit doet het met je maximale hypotheek


Stroom: variabel iets duurder dan 1 jaar vast

Op de energiemarkt zijn de prijzen voor vaste stroomcontracten per saldo stabiel gebleven in mei, maar de gemiddelde variabele stroomtarieven voor nieuwe klanten zijn wel iets gestegen.

De gemiddelde variabele stroomprijs ligt in mei op 12,6 cent per kWh en dat is bijna een halve cent hoger dan in de voorgaande maand. De stroomprijs voor 1 jaar vast is daarentegen stabiel gebleven op 11,7 cent per kWh. Daarmee zijn de vaste stroomprijzen gemiddeld genomen dus iets lager dan de variabele tarieven.

Bovenstaande prijzen zijn overigens de 'kale' tarieven, dus exclusief de btw en de energiebelasting.

"De variabele stroomtarieven zijn met 4 procent gestegen sinds april, maar liggen nog 37 procent lager dan in mei vorig jaar. De 1-jarige, vaste stroomtarieven blijven stabiel, maar liggen nog 40 procent lager dan vorig jaar", signaleert energie-expert Ewoud van de Kolk van prijsvergelijker Pricewise.

Op de stroommarkt is er vooral veel te doen om de kosten en vergoedingen voor eigenaren van zonnepanelen. Zo wil de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 alsnog in één keer schrappen.

Lees ook: Tweede Kamer wil voorkomen dat vergoeding voor terugleveren zonnestroom negatief wordt


Gas: periode van scherpe daling voorbij

Bij de gasprijzen voor nieuwe klanten liggen de variabele prijzen gemiddeld genomen ook iets boven de prijzen die voor langere tijd vast staan.

Het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten ligt op 45,06 cent per kuub in mei en dat is bijna 1 cent hoger dan in de voorgaande maand. De gemiddelde prijs voor 1 jaar vast ligt op 43,87 cent per kuub en dat is ongeveer een halve cent hoger dan in de voorgaande maand. Het gaat hierbij om prijzen exclusief de energiebelasting en de btw.

Energie-expert Van de Kolk van Pricewise merkt op dat de variabele tarieven nog altijd 35 procent lager zijn dan een jaar geleden en dat de tarieven voor 1 jaar vast 33 procent lager zijn dan vorig jaar.

Hoewel de periode van sterke prijsdalingen voorbij lijkt te zijn, is nog wel sprake van fors lagere energieprijzen vergeleken met een jaar geleden.

Lees meer over geldzaken: