• Voor het farmabedrijf Frame Cancer Therapeutics dat Ronald Plasterk in 2022 verkocht, is tot nog toe geen 32 miljoen euro betaald.
  • Uit onderzoek van het FD blijkt dat de Duitse farmaceut CureVac alleen het eerste deel van de overnameprijs in aandelen heeft uitbetaald.
  • Door de koersdaling van het aandeel CureVac heeft de startup van Plasterk tot nog toe zo’n 11 miljoen euro opgeleverd.
  • Lees ook: Plasterk exit: deze 9 Haagse bewindslieden sneuvelden eerder op integriteitskwesties 

Begin deze week haakte Ronald Plasterk af als kandidaat-premier voor een kabinet dat gesteund wordt door de PVV, VVD, NSC en BBB. Daarbij speelden vragen over de rol van Plasterk bij het claimen van een patent op een nieuwe therapie voor darmkanker een grote rol. Plasterk verkocht het bedrijfje waarin in het patent was ondergebracht in 2022 aan de Duitse farmaceut CureVac.

CureVac noemde destijds een overnamebedrag van 32 miljoen euro voor startup Frame Cancer Therapeutics, dat eigendom was van Plasterk en enkele compagnons. Echter, dat is niet het bedrag dat tot nog toe daadwerkelijk is betaald voor de startup, zo meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De overnameprijs zou worden voldaan in aandelen CureVac en in eerste instantie is de helft daarvan uitgekeerd. In 2022 was dat pakket 16 miljoen euro waard, maar sindsdien is de beurskoers van CureVac gedaald. Plasterk en zijn compagnons mochten hun aandelen CureVac pas in januari 2023 verkopen. Dit is toen ook gebeurd, maar het pakket was op dat moment iets minder dan 11 miljoen euro waard.

Wel kregen voormalige werknemers van Frame nog 6 ton cash uitbetaald in verband met optiepakketten, waardoor het in totaal om een bedrag van 11 miljoen euro ging dat aandeelhouders en werknemers hebben gekregen.

René Beukema, voormalig hoofd corporate development bij Frame, zegt tegen het FD dat daar een investering in Frame van in totaal 5 miljoen euro tegenover heeft gestaan. Daarbij waren in totaal 25 investeerders betrokken. Ronald Plasterk wil tegenover de krant niet aangeven hoe groot zijn belang in Frame was.

Het tweede deel van de overnameprijs, ook in aandelen CureVac, moet nog worden uitgekeerd. Daar kunnen de voormalige aandeelhouders pas aanspraak op maken als bepaalde doelstellingen zijn bereikt.

Twijfels over geldigheid patent van Plasterk

Uit de berichtgeving van NRC bleek eerder dat er twijfels zijn over de vraag of Plasterk zich terecht de enige uitvinder mag noemen van de gepatenteerde methode voor een specifieke therapie tegen darmkanker. De waarde van Frame Cancer Thereapeutics valt of staat met het patent op deze methode.

Plasterk heeft voor het ontwikkeling van de therapie en het bijbehorende patent gebruik gemaakt van een database van bio-informaticus Jan Koster. Die is echter in het patent niet opgenomen als mede-uitvinder.

Patent-specialist Koos Rasser gaf afgelopen week tegenover NRC aan dat CureVac begin mei dit jaar in de VS een aanvraag heeft gedaan voor de registratie van het patent.

Als in de VS wordt geoordeeld dat Plasterk ten onrechte het alleenrecht op het patent heeft geclaimd kan het ongeldig worden verklaard en daarmee waardeloos worden. Dit zou betekenen dat de prijs die CureVac voor het bedrijfje van Plasterk heeft betaald, voor niets is neergeteld.

LEES OOK: Ronald Plasterk in het nauw vanwege miljoenenwinst op omstreden patent – hij vroeg Sywert van Lienden als financier