• De fabrikant van AI-chips Nvidia was deze week de grote smaakmaker op de beurs.
  • Het technische beeld rond techaandelen blijft hiermee ronduit positief met de zomer voor de boeg.
  • Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro laten zien hoe dit contrasteert met het beeld op de rentemarkt, waar een omslag richting lagere rentes vooralsnog uitblijft.

ANALYSE – De aandelenkoersen van vooral technologiebedrijven stevenen weer op nieuwe records af, geholpen door de sterke cijfers van de maker van AI-chips Nvidia deze week. Daarmee blijft het technische beeld op de beurs er prima uitzien in het tweede kwartaal.

Er was deze week wel wat verschil in de kracht van de Nasdaq-index, waar de grote technologiefondsen de dienst uit maken, en de Dow Jones-index die wat meer worstelde met de recordstanden.

Op macro-economisch gebied ging de meeste aandacht uit naar publicatie van notulen van de recente rentevergadering van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de centrale bankiers in de VS zich nog steeds zorgen maken over de taaie inflatie en er rekening mee houden dat het gevoerde beleid van renteverhogingen nog niet voldoende effect heeft.

Dat laatste klinkt minder vreemd dan je misschien zou denken, als je een grafiek erbij neemt die we in eerdere columns al eens hebben laten zien. Hieronder zie je dat de rode lijn de verhogingen van de beleidsrente van van de Federal Reserve toont.

De blauwe lijn toont Bloomberg Financial Conditions Index, een bredere maatstaf voor de beschikbaarheid van onder meer krediet. De daling van de blauwe lijn illustreert dat de financiële condities in de VS niet echt zijn verkrapt, ondanks de verhogingen van de beleidsrente. Dat verklaart deels de taaie inflatie in de VS.

 bron: Bloomberg
bron: Bloomberg

De Bloomberg U.S. Financial Condition Index is een bredere maatstaf die het algehele niveau van financiële stress op de Amerikaanse geld-, obligatie- en aandelenmarkten bijhoudt om de beschikbaarheid en kosten van krediet te helpen beoordelen.

Op het moment dat bijvoorbeeld aandelenmarkten goed presteren, kan dat een positieve consumptieve impuls geven vanwege de perceptie van toegenomen welvaart. En dat kan weer een effect hebben op de prijsontwikkeling.

De Fed-bestuurders houden tegen deze achtergrond vooralsnog een slag om de arm met betrekking tot een eerste renteverlaging in de VS, terwijl een deel zelfs een renteverhoging niet uitsluit.

Wat vooral opviel in de notulen is dat er zorgen waren over het feit dat consumenten hun toevlucht nemen tot risicovollere vormen van financiering om rond te komen, aangezien de inflatiedruk aanhoudt. Denk hierbij aan hogere schulden op creditcards en het gebruik van koop-nu-betaal-later-diensten. Aan dit fenomeen hebben we de afgelopen weken regelmatig aandacht besteed.

Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase deed deze week nog een extra duit in het zakje wat betreft de onderliggende zorgen over de Amerikaanse economie. Dimon haalde de term "harde landing" weer eens uit de kast en wees ook op het risico van stagflatie: ofwel een economische groei die inzakt, terwijl de inflatie hoog blijft.

In de grafiek hieronder zie je dat een dergelijk scenario niet helemaal uit de lucht is gegrepen. De groene lijnt toont de afwijking van inflatiecijfers ten opzichte van de verwachtingen. Hierbij is te zien dat inflatiecijfers recent vooral hoger uitvallen dan verwacht.

De rode lijn toont de afwijking van economische groeicijfers ten opzichte van de verwachtingen: daar overheersen juist de negatieve verrassingen.

bron: Bloomberg
bron: Bloomberg

Rentemarkt geeft aan dat lagere rentes nog op zich laten wachten

Als we dit macrobeeld vertalen naar de ontwikkelingen op financiële markten, dan is op de rentemarkt vooralsnog te zien dat het risico van hardnekkige inflatie serieus wordt genomen.

De onderstaande grafiek van de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, die omgekeerd beweegt aan de rente, toont dit overduidelijk.

Wanneer we de blauwe rechthoeken in de grafiek vergelijken valt op dat de uitgangspunten elkaar sterk benaderen. Kort gezegd, een aanval op de laagste koersen in deze grafiek is in de maak. Dat geeft aan dat de financiële markten hogere rentes aan het inprijzen zijn.

Nvidia zet de toon bij techaandelen

Normaal gesproken zou je verwachten dat het perspectief van rentes die voor langere tijd hoger blijven, een negatieve invloed heeft op groeiaandelen. Maar dat zien we op dit moment volstrekt niet terug op de beurs.

Illustratief was de manier waarop techaandelen zich deze week optrokken aan de sterke cijfers van chipfabrikant Nvidia, die gezien wordt als het vlaggenschip van de AI-revolutie.

De AI-chips van Nvidia zijn extreem gewild en de kwartaalresultaten overtroffen alsnog de verwachtingen van de toch al euforisch gestemde analisten. Daarbij kondigde Nvidia aan dat de aandelen worden gesplitst in de verhouding 1:10 waardoor er een 0 van de koers afgaat en er 10 keer zoveel aandelen te verhandelen zijn. Bovendien werd het dividend fors verhoogd.

De verwachting is dat Nvidia ook met grotere inkoopprogramma's van eigen aandelen gaat komen, net net als de andere techgiganten al tijden doen.

Met deze vooruitzichten is de koers van het aandeel Nvidia tot boven de 1.000 dollar gestegen. De marktwaarde van ruim 2.600 miljard dollar is daarmee groter geworden dan die van alle Duitse aandelen gezamenlijk!

De onderstaande grafiek van Nvidia spreekt boekdelen. Wij hanteren een koersdoel van 1.300 dollar voor deze zomer en als het even gek wordt, en dat wordt het bij Nvidia doorgaans, zelfs 1.500 dollar als tweede koersdoel verderop in het jaar.

Deze positieve noot in de techhoek staat niet alleen. Vergeet bijvoorbeeld niet wie de inkomsten van Nvidia heeft doen exploderen met de inkoop van Nvidia-processoren voor datacenters. Dat zijn partijen zoals Amazon, Meta, Alphabet en Microsoft om er maar een paar te noemen. En met die bedrijven gaat het ook best lekker, kunnen we stellen.

Dat maakt dat de door techfondsen gedomineerde Nasdaq-index een vergelijkbaar beeld vertoont. Hieronder laten we dat zien aan de hand van de Nasdaq-100.

Deze grafiek toont dat er door het bereiken van nieuwe recordniveaus niets meer tussen de huidige koersen en een verdere stijging richting de 20.000 punten staat. Daarbij geldt dat Big Tech de overhand heeft - waarbij overigens steeds meer aandelen gaan meedoen - en dat het helemaal feest is, als je iets met chips en AI  van doen hebt.

Tot slot een kanttekening die we vaker hebben gemaakt. Verzekeringen tegen koersdalingen zijn nog steeds relatief goedkoop, met kosten van ongeveer 3,5 procent tot 4 procent op jaarbasis. Ondanks de positieve outlook is onze insteek nog steeds dat de aanschaf van bescherming via bijvoorbeeld het kopen van putopties geen kwaad kan.

Op de achtergrond van het beursfeestje speelt immers nog steeds de geopolitieke onrust, verder oplopende handelsconflicten en onvoorspelbare verkiezingen in de VS. Met instrumenten zoals putopties klik je de huidige mooie winsten vast, blijf je meedoen naar boven en als er toch ergens iemand een uitglijder maakt, ben je gedekt. Dan kun je met een gerust gemoed de zomer in.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.