• Installateurs van zonnepanelen dreigen failliet te gaan, nu de vraag naar zonnepanelen is ingestort, meldt het Eindhovens Dagblad.
  • Consumenten houden hun hand op de knip, mede doordat de salderingsregeling in 2027 afgeschaft dreigt te worden.
  • Ook de gedaalde energieprijzen maken zonnepanelen financieel minder interessant voor consumenten.
  • Lees ook: Tweede Kamer wil voorkomen dat vergoeding voor terugleveren zonnestroom negatief wordt

Installateurs van zonnepanelen hebben het zwaar, omdat de vraag naar zonnepanelen is ingestort. Dit komt mede door de beoogde beëindiging van de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad vrijdag.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt in 2027 afgeschaft, zo staat in het regeerakkoord van de nieuwe rechtse coalitie. De huidige salderingsregeling maakt het voor huishoudens met zonnepanelen mogelijk om teruggeleverde stroom weg te strepen tegen de afgenomen stroom van hun energieleverancier.

Alhoewel de Eerste Kamer begin dit jaar tegen de beëindiging van deze regeling stemde, willen de aanstaande rechtse coalitiepartijen PVV, BBB, NSC en VVD de salderingsregeling toch in één keer afschaffen in 2027.

De onzekerheid over deze regeling zorgt er volgens het Eindhovens Dagblad voor dat potentiële consumenten de aanschaf van zonnepanelen uit- of afstellen.

Dat zorgt voor extra problemen voor installateurs van zonnepanelen. Zo ging afgelopen week zonnepanelenlegger E-Partners in Son failliet en onlangs ook Elektro Service Brabant. Branchevereniging Holland Solar spreekt van grote onrust in de sector.

Onzekerheid over financiële plaatje en lagere energieprijzen raken interesse voor zonnepanelen

De verminderde interesse van consumenten voor zonnepanelen heeft ook te maken met het feit dat energieprijzen na een periode van ongekende stijgingen weer zijn gedaald. Alhoewel de energieprijzen in mei weer wat stegen, is over de gehele linie al vele maanden sprake van een daling.

Doordat westerse landen minder gas van Rusland begonnen af te nemen vanwege de oorlog in Oekraïne, stegen energieprijzen in 2022 hard. Hierdoor werd het voor consumenten financieel interessanter om in te zetten op alternatieve, hernieuwbare energie. Dit leidde tot een topdrukte op de markt, schreef Business Insider Nederland destijds.

LEES OOK: Einde salderingsregeling: dit scheelt het in je portemonnee als je zonnepanelen hebt