• Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden naar aanleiding van een aangifte van de Universiteit Utrecht (UU).
  • NRC meldde vrijdag dat de fiscale opsporingsdienst het huis van PVV’er Gom van Strien is binnengevallen.
  • Van Strien trok zich terug als verkenner in de kabinetsformatie, omdat een dochterbedrijf van de UU aangifte voor fraude tegen hem zou hebben gedaan.
  • Lees ook: Oud PvdA-minister Ronald Plasterk waarschijnlijk nieuwe verkenner op voordracht van PVV

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn.

NRC meldde vrijdag dat de fiscale opsporingsdienst het huis van Van Strien is binnengevallen. De PVV’er wordt in verband gebracht met omkoping en oplichting.

Het parket spreekt van een “lopend onderzoek” waarbij niks kan worden gezegd over de precieze aard. Ook kan niet worden aangegeven in welke plaats de doorzoekingen plaatsvinden.

Wel wordt gemeld dat de doorzoekingen plaatsvinden naar aanleiding van een aangifte van de Universiteit Utrecht (UU). Er zijn voor nu geen personen opgepakt, meldt de woordvoerder.

Van Strien stopt als verkenner door beschuldigingen van fraude

Van Strien zou in november vorig jaar aan de slag gaan aan als verkenner in de kabinetsformatie, maar legde zijn taken per direct neer vanwege de beschuldigingen van fraude.

Utrecht Holdings, het dochterbedrijf van de UU en het UMC Utrecht, had aangifte gedaan tegen onder anderen een oud-medewerker, wegens "verdenkingen van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018".

NRC onthulde dat het bij de oud-medewerker gaat om Van Strien, die bestuurder was van Utrecht Holdings. Van Strien en zijn opvolger zouden aandelen van bedrijven die zijn ontstaan uit de universiteit of het UMC, doorspelen naar een extern bedrijf. Aandeelhouders van dat bedrijf waren onder anderen de echtgenotes van Van Strien en de bestuurder.

Van Strien ontkende tegenover de krant de beschuldigingen, maar trok zich toch terug als verkenner, nog voordat hij gesprekken met de lijsttrekkers kon beginnen.

LEES OOK: Oud PvdA-minister Ronald Plasterk waarschijnlijk nieuwe verkenner op voordracht van PVV