China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een recordhoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties verkocht en heeft daarmee het tempo verhoogd waarmee het gigantische bezit van Amerikaanse staatsleningen wordt afgebouwd.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Beijing in de eerste drie maanden van 2024 voor 53 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand gedaan. 

Dat is nog meer dan de toch al in het oog springende verkopen van afgelopen jaar. Naar schatting heeft China tussen 2021 en halverwege 2023 in totaal voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht.

Eind maart van dit jaar had China nog voor 767 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit. Hiermee was China nog steeds de op één na grootste buitenlandse belegger in Amerikaanse staatspapier. Op de eerste plaats staat Japan, dat voor 1.188 miljard dollar aan Amerikaanse staatspapier bezit en op de derde plaats komt het Verenigde Koninkrijk met 728 miljard dollar aan beleggingen in Amerikaanse staatsobligaties.

De beleggingen van China in Amerikaans staatspapier zijn decennialang gegroeid, omdat het land de dollars die het ontving vanwege exportoverschotten, grotendeels belegde in staatsleningen van de VS.

China wil afhankelijkheid van dollar verkleinen

Door de toegenomen handelsspanningen met de VS lijkt China echter een andere koers te varen en minder afhankelijk te willen worden van de dollar. Een verkleining van het bezit van Amerikaans staatspapier past daarbij.

Onlangs heeft de regering van president Joe Biden importheffingen aangekondigd op een hele reeks Chinese producten, zoals elektrische auto's en batterijen. Als voormalig president Donald Trump terugkeert in het Witte Huis, wil hij importtarieven van 60 procent instellen voor Chinese goederen. 

Om minder afhankelijk te zijn van de dollar zet Beijing ook steviger in op goud. Het edelmetaal vormt nu bijna 5 procent van de Chinese internationale reserves, het hoogste aandeel sinds 2015. Ook andere centrale banken hanteren die strategie en slaan massaal goud in.

China zet sterker in op 'dedollariseren' als onderdeel van een bredere strategie om de wereldwijde financiële sector te diversifiëren en een einde te maken aan de dominantie van de dollar. 

Centrale banken in niet-westerse landen zijn geschrokken van Amerikaanse sancties tegen Rusland, toen ze zagen hoe het Westen in 2022 financiële beperkingen oplegde aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK: China pompt weer ruim €100 miljard in de economie om groei aan te jagen – dat is hard nodig, nu de VS de Chinese export frustreert