• De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt volgens ING de komende maanden tot boven het record van augustus 2022.
  • In de lente zijn doorgaans meer kopers actief en dat werkt door in de zomermaanden met hogere prijsstijgingen.
  • In Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant heeft de gemiddelde prijs al recordhoogtes bereikt.
  • Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het eerste kwartaal van 2024

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van augustus 2022, verwachten economen van ING.

De hoogste gemiddelde huizenprijs werd volgens het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS) bereikt in augustus 2022 en bedroeg 446.263 euro. Sindsdien hebben de gemiddelde huizenprijzen daar altijd onder gelegen.

In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen, concluderen economen van ING op basis van cijfers van het CBS en een analyse van effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

“In de lente zijn meer kopers actief en dat werkt in de zomermaanden door met hogere prijsstijgingen”, zegt ING-econoom Sander Burgers.

Dat de prijzen in provincies buiten de Randstad harder stijgen dan daarbinnen komt volgens ING omdat huizen in de Randstad het eerst duurder werden. Meer mensen uit de Randstad verhuisden naar een woning buiten dat gebied omdat de huizen daar betaalbaarder waren, maar door die populariteit zijn huizen in landelijke gebieden ook duurder geworden.

"Door de coronacrisis zijn de woonkeuren wat veranderd en hechten huizenzoekers meer waarde aan woonruimte en minder aan de ligging ten opzichte van werk", zegt Burgers daarover. "Zo heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat de vraag naar woningen buiten de Randstad is toegenomen."

Huizenprijzen stijgen harder buiten de Randstad

Ook wijt ING de prijsstijging buiten de Randstad aan de flink gestegen hypotheekrente. Vooral koopstarters zouden daardoor minder geld kunnen lenen voor een eigen huis en zij wonen vaker in de Randstad dan daarbuiten.

ING voorspelde in februari al dat de prijzen van koophuizen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen en aan het eind van dit jaar flink boven de piek uitkomen. De belangrijkste oorzaken daarvan zouden de grote loonstijgingen en het krappe aanbod op de woningmarkt zijn. ABN AMRO verwacht ook dat de prijzen richting het recordniveau gaan stijgen, meldde die bank vorige maand.

LEES OOK: Op huizenjacht? 9 dingen om op te letten, zoals je maximale hypotheek en het energielabel