De krapte op de huizenmarkt blijft groot, terwijl hypotheekrentes relatief stabiel zijn gebleven. Dat heeft geleid tot een forse stijging van gemiddelde huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar, als je een jaar terugkijkt. Makelaarsclub NVM meldde donderdag een stijging van de doorsnee huizenprijs van ruim 9 procent op jaarbasis.

Tegelijk is de prijsontwikkeling op de huizenmarkt op kwartaalbasis een stuk gematigder, met een kleine min van 0,1 procent voor de gemiddelde huizenprijs. Daarbij geldt dat er grote verschillen zijn tussen regio’s.

Om hier een beeld van te krijgen, bekijken we hieronder de prijsontwikkeling van huizen in 40 regio’s waarvoor de NVM apart de prijzen bijhoudt. En dat geeft een behoorlijk divers beeld.

Forse stijging huizenprijzen op jaarbasis: grootste plus in Delfzijl

We beginnen hierbij met de ontwikkeling op jaarbasis, dus in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De kaart van Nederland ziet er dan als volgt uit:

Te zien is dat het behoorlijk groen kleurt. Door op een regio te klikken kun je de ontwikkeling van de doorsnee huizenprijs bekijken.

Op jaarbasis varieert de stijging van de doorsnee huizenprijs per regio tussen de 0,7 procent voor Zeeuwsch-Vlaanderen en een plus liefst 17,9 procent in Delfzijl en omgeving.

De topregio's van het eerste kwartaal van 2024 zijn aardig verdeeld over het land. Naast Delfzijl stegen huizenprijzen door de bank genomen ook hard in Noord-Drenthe (plus 16,4 procent), Noord-Limburg (plus 15,3 procent), IJmond (plus 15,3 procent) en Oost-Zuid-Holland (14 procent).

In de grote steden ging het relatief gezien iets minder hard. In Utrecht gingen huizenprijzen op jaarbasis het hardst omhoog, met een plus van 12,4 procent. De regio Rotterdam (Groot-Rijnmond) liet een plus van 8,8 procent zien, Groot-Amsterdam ging 8,4 procent omhoog en de regio Den Haag (agglomeratie 's-Gravenhage) tekende een plus van 6,5 procent op.

Vlakke ontwikkeling huizenprijzen op kwartaalbasis: daling in Den Haag, stijging in Leiden

Het beeld van indrukwekkende prijsstijgingen kantelt behoorlijk als je naar de prijsontwikkeling op kwartaalbasis kijkt in de eerste drie maanden van 2024.

Dan ziet de kaart van Nederland er als volgt uit:

De regionale variatie ligt voor de ontwikkeling van de doorsnee huizenprijs op kwartaalbasis tussen de minus 4,3 procent voor de regio Den Haag en plus 5 procent voor de regio Leiden en Bollenstreek.

Naast Leiden en omgeving tekenden Noord-Drenthe (plus 4,9 procent), Haarlem en omgeving (plus 4,4 procent), Zuidwest-Drenthe (plus 4,3 procent) en Delfzijl en omgeving (plus 4,2 procent) de sterkste plussen op in het eerste kwartaal van dit jaar.

Aan de onderkant werd de vrij forse min van de regio Den Haag op kwartaalbasis aangevuld met prijsdalingen in onder meer Delft en Westland (min 2,3 procent), Oost-Groningen (min 2,1 procent), Overig Groningen (min 1,3 procent) en de Zaanstreek (min 1 procent).

Groot-Amsterdam tekende in het eerste kwartaal van 2024 een plus van 0,7 procent op vergeleken met het voorgaande kwartaal. Utrecht pluste 1,2 procent en de regio Rotterdam (Groot-Rijnmond) zette een plus van 1,6 procent neer.

LEES OOK: 7 dingen om op te letten als je een nieuwe hypotheekrente kiest – je kunt meer doen dan alleen de rente aanpassen