De Amerikaanse president Barack Obama herziet de kille relatie met Cuba, dat al 55 jaar wordt geregeerd door de gebroeders Castro.

Het eiland zucht vanwege het communistische regime al bijna net zo lang onder een Amerikaans embargo. Obama maakt woensdag bekend dat het wordt versoepeld en dat Washington de betrekkingen wil gaan normaliseren, onder meer met de snelle opening van een ambassade.

Embargo versoepelen

De Cubaanse leider Raúl Castro spreekt woensdag ook tot de bevolking over de relatie tussen beide landen, meldde de krant van de communistische partij van Cuba, Granma.

Obama wil het embargo versoepelen en mogelijk zelfs binnen afzienbare tijd diplomatieke betrekkingen aangaan met Cuba, aldus bronnen in het Amerikaanse Congres. Zijn toespraak volgt op een gevangenenruil tussen Washington en Havana die woensdag bekendgemaakt werd.

Amerikanen willen meer contact

Obama kan het embargo niet opheffen, omdat de wet stelt dat alleen het Congres dat kan. Steeds meer Amerikanen zijn ervan overtuigd dat het pressiemiddel nooit heeft gewerkt. Ze willen meer contact met Cuba. In Florida, waar veel Cubaanse vluchtelingen en Castro-haters neerstreken, zou volgens een opiniepeiling inmiddels al meer dan 60 procent voor betere betrekkingen zijn.

De Amerikaanse regering beschouwt het regime van de Castros nog steeds als autoritair, maar het embargo lijkt eerder de huidige situatie dan hervormingen te bevorderen. Bovendien wordt het embargo in heel Latijns-Amerika verguisd.

Uitruil gevangenen

De twee landen hebben woensdag gevangenen uitgeruild. Volgens CNN zijn de 65-jarige Amerikaan Alan Gross en een Amerikaanse inlichtingenbron vrijgelaten. Cuba zal drie medewerkers van de geheime diensten spoedig huiswaarts zien keren.

Alan Gross kreeg vijftien jaar cel van de Cubaanse rechter, omdat hij verboden technologie zoals satelliettelefoons had geïmporteerd en probeerde een illegaal computernetwerk voor de Cubaanse Joden op te zetten. Hij is inmiddels aangekomen in de Verenigde Staten. Gross was in Cuba aan het werk als aannemer.

Wie de andere Amerikaanse vrijgelaten man is, is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Hij zat al twintig jaar vast.

Cubaanse spionagegroep

De Cubaanse gevangenen zaten sinds 2001 vast in de VS vanwege spionage. Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero en Ramon Labaniño maakten deel van 'De Vijf', een beroemde spionagegroep.

Hernandez was de leider van het netwerk en werd in 1998 opgepakt in Miami, samen met negen andere leden. Vijf van hen werkten mee aan het proces en kregen lichte gevangenisstraffen. De vijf weigeraars, die de bijnaam 'Cuban Five' kregen, kregen veel zwaardere straffen. Zo hadden Hernandez en Guerrero levenslang, en kreeg Labaniño dertig jaar. De twee andere leden van het vijftal, René González en Fernando González, waren al vrijgekomen in respectievelijk 2011 en begin 2014.

Embargo kreeg weinig navolging

Canada heeft altijd goede relaties met Cuba gehad. Washington staat erg alleen in zijn beleid jegens Cuba. Panama heeft Raúl Castro uitgenodigd voor een Amerikaanse top in april waar Cuba eerder door toedoen van de VS niet welkom was.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl