Elon Musk werd door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar‘. Dat was mede vanwege zijn invloed op de financiële markten. En dat komt grotendeels door één medium: Twitter.

De topman van Tesla heeft 67 miljoen volgers en heeft de reputatie de markten in beweging te kunnen brengen met zijn tweets, die meestal een grap zijn.

Alleen al in november stuurde hij verschillende tweets die volop de aandacht trokken van het grote publiek. Zo haalde hij uit naar Amerikaanse senatoren en dreigde hij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan een 1-ster review te geven op het beoordelingsplatform Yelp als het niet afzag van zijn rechtszaak tegen Tesla.

Dit is een overzicht van de tweets van Musk die het afgelopen jaar de grootste impact hadden op financiële markten.

Januari

Op 26 januari heerste er totale gekte rond GameStop en stegen de aandelen van de videospelletjesketen tot boven de 300 dollar. Musk kwam toen met een simpele tweet: "Gamestonk!!", een samentrekking van 'GameStop' en het gezegde “stonks only go up", een populaire uitspraak onder jonge particuliere beleggers. Hij linkte hierbij naar Wall Street Bets, de subreddit die achter de enorme rally van Gamestop zat. 

Lees ook: Zo werkt short gaan met aandelen – en hoe dat mis ging met GameStop toen particuliere beleggers samenspanden tegen pro’s

Februari

Musk stuurde een aantal tweets over meme-token dogecoin de wereld in. Een Twitter-poll op 5 februari met als titel 'Dogecoin to the Moooonn' zorgde ervoor dat de cryptomunt met maar liefst 35% omhoogschoot.

Maart

In maart kondigde Musk aan een non-fungible token (NFT) te gaan verkopen, maar daar kwam hij snel weer op terug. Belangrijker was zijn tweet waarin hij stelde dat mensen Tesla's konden gaan kopen met bitcoin. De prijs van bitcoin ging fors omhoog na de tweet.

Lees ook: Tesla accepteert betalingen in bitcoin – waarom andere bedrijven die stap waarschijnlijk niet snel zullen wagen

April

Musk noemde zichzelf op 28 april de "dogefather" in een tweet voorafgaand aan zijn optreden bij de show Saturday Night Live (SNL). Door die tweet, en aanbevelingen van topbelegger Mark Cuban, schoot de dogecoin met nog eens 30% omhoog. Het optreden van Musk bij SNL zorgde er uiteindelijk voor dat de dogecoin onderuitging.

Mei

Twee maanden nadat Musk aankondigde dat Tesla bitcoin zou gaan accepteren kwam hij alweer terug op het plan. In een reeks tweets sprak hij zijn zorgen uit over het energieverbruik en de milieuimpact van het 'minen' van bitcoins. Door die draai kregen het aandeel Tesla en de cryptomarkt een flinke tik.

Lees ook: Bitcoin moet zich minder aantrekken van Elon Musk als het een wereldwijde valuta wil worden, zegt deze expert

Juni

Musk liet de prijs van bitcoin in juni weer opveren door te tweeten dat Tesla bitcoin zal gaan accepteren als het aantoonbaar is dat er "een aanzienlijk aandeel schone energie wordt gebruikt door 'miners' (ca. 50%) en de trend richting de toekomst positief is".

Juli

Musks impact op de markten was in juli niet zo groot. Er werd dan ook gesuggereerd dat zijn invloed op de cryptomarkt aan het afnemen was. Tot Musks weinige tweets van deze maand behoorde een afbeelding van een Matrix-meme waarin stond dat "dogecoin geld is".

Augustus

Nadat medemiljardair Mark Cuban tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC zei dat de dogecoin de meest geschikte cryptomunt voor ruilhandel is, pochte Musk op Twitter: "Dat zeg ik al een tijdje".

Lees ook: Techmiljardairs Elon Musk en Mark Cuban vinden de volatiele dogecoin geschikt als betaalmiddel

September

In september zei Musk juist dat de transactiekosten van de dogecoin omlaag moeten als het een serieus betaalmiddel wil worden. Die tweet kwam nadat Adam Aron, de topman van de Amerikaanse bioscoopketen AMC, erop hintte dogecoin te gaan accepteren als betaalmiddel.

Oktober

De shiba inu coin, een nazaat van de dogecoin, begon in oktober aan een indrukwekkende opmars nadat Musk een foto tweette van zijn nieuwe Japanse pup "Floki". Hij onthulde later geen shiba inu te bezitten, maar alleen bitcoin, ether en dogecoin. 

Lees ook: Shiba inu coin maakt sprong van 50% in 1 dag nadat Elon Musk een foto van zijn hond deelt op Twitter

November

Het aandeel Tesla viel in november terug nadat Musk in een Twitter-poll vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen moest verkopen, omdat "er de laatste tijd wordt gezegd dat zijn niet-gerealiseerde winsten bedoeld zijn om belasting te ontwijken". Van de 3,5 miljoen mensen die hun stem uitbrachten zei 60 procent 'ja'.

Lees ook: Elon Musk belooft 10% van zijn aandelen Tesla te verkopen na Twitter-peiling: koers van Tesla daalt

December

In december bleef hij zich ontdoen van aandelen Tesla om zijn doel van 10 procent te bereiken en zei hij dat hij 11 miljard dollar aan belastingen zou gaan betalen.

In het Time-artikel over zijn verkiezing tot 'Persoon van het Jaar' zei Musk geen verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de manier waarop zijn tweets de cryptomarkt in beweging brengen. "Markten bewegen voortdurend uit zichzelf", aldus de techmiljardair.

LEES OOK: Elon Musk onder vuur op sociale media in China vanwege zijn ‘stapel ruimteafval’ en ‘ruimteoorlogvoering’