Shortsellers zijn miljarden kwijtgeraakt nadat de koers van de winkelketen voor computerspelletjes GameStop door het dak ging.

Een grote groep amateurhandelaren op het forum Reddit heeft de prijs van het aandeel omhoog geduwd.

Business Insider legt uit hoe het short gaan werkt en wat er mis kan gaan.

Shortsellers, die speculeren op een koersdaling, hebben miljardenverliezen geleden op hun positie in het aandeel GameStop. De koers van het aandeel van de Amerikaanse winkelketen voor computerspelletjes is eerder deze week door het dak gegaan.

De gezamenlijke kracht van amateurhandelaren die via het sociale forum Reddit hun acties afstemden, zijn de drijvende kracht achter de bijzondere koersstijging. Donderdag is het aandeel overigens hard onderuit gegaan, en vrijdag is het weer opgeveerd.

Shortsellers kwamen diep in het rood te staan toen de koers van het aandeel GameStop 330 dollar aantikte. De waanzinnige rally, die volgens analisten irrationeel is, werd veroorzaakt door de Reddit-groep “Wall Street Bets.”

Bij GameStop stonden onder meer hedgefondsen Melvin Capital en Citron Research op de lijst van shortsellers. De gok dat de koers van GameStop zou dalen, zadelde hen met fikse verliezen op. De meer dan twee miljoen leden van de subReddit-groep hebben de afgelopen weken de koers van GameStop zodanig opgedreven dat het aandeel op een gegeven moment 1.200 procent omhoog schoot vergeleken met medio januari.

De shortsellers in GameStop zijn daardoor miljarden kwijtgeraakt.

Door short te gaan in een aandeel, neemt de belegger een gok dat de prijs van de aandelen van dat bedrijf zal dalen. (Bij gewoon beleggen, dat ook long gaan wordt genoemd, neem je ook een gok: je koopt een aandeel in de hoop dat de koers zal stijgen).

Dit is hoe short gaan werkt en wat er mis kan gaan

Het short gaan werkt als volgt: een belegger leent aandelen bij een speciale broker, tegen bijvoorbeeld 10 dollar per aandeel. De belegger krijgt de geleende aandelen en verkoopt ze door voor dezelfde prijs. Zodra de koers van het aandeel daalt, tot bijvoorbeeld 1 dollar, koopt de belegger de aandelen terug en geeft ze terug aan de broker. In de tussentijd is hij 9 dollar rijker geworden.

"Stel, je gaat short in bedrijf X tegen 100 dollar, en de volgende dag klapt de koers in elkaar tot 10 dollar. Je betaalt 10 dollar om het aandeel tegen die lage prijs terug te kopen en geeft het aan de man van wie je het hebt geleend. En zo je heb je opeens 90 dollar verdiend", legt Michael Pachter, een analist bij Wedbush, het proces uit aan Insider.

Hij voegt eraan toe dat het lenen van de aandelen tegen extra kosten gaat, je moet namelijk maandelijks rente betalen. Maar als een belegger zijn short positie slechts één maand aanhoudt, is de rente verwaarloosbaar.

Maar wanneer de aandelen snel en hard genoeg in waarde stijgen, zoals bij GameStop, worden de shortsellers uit hun positie geduwd, aldus analist Joe Feldman van broker Telsey Advisory Group.

Dat betekent dat shortstellers de aandelen terug moeten kopen tegen een hogere koers. Stel dat de aandelen werden geleend tegen de koers van 10 dollar, maar het aandeel is in de tussentijd gestegen naar 20 dollar, dan is het verlies voor de shortseller gelijk aan 10 dollar per aandeel.

Hedgefondsen Melvin Capital en Citron Research, de short-sellers van GameStop, zijn veel geld kwijtgeraakt toen het aandeel snel begon te stijgen, aldus Pachter. Beide partijen hebben sindsdien hun shortposities gesloten om verder oplopende verliezen te vermijden.

Hedgefonds Melvin Capital deed dat dinsdag na een enorm verlies, meldde de Amerikaanse nieuwswebsite CNBC. Managing partner Andrew Left bij Citron zei dat de short positie van zijn beleggingsfirma gesloten werd toen het aandeel GameStop ongeveer 90 dollar aantikte en "het verlies tot 100 procent opliep."

"Er komt een punt wanneer de shortsellers zeggen: 'Dit is gekkenhuis, ik stop ermee'", zegt Pachter.

Het is verleidelijk om nu short te gaan in het aandeel van GameStop, dat op bizar hoge niveaus handelt, in de hoop dat het zal terugkeren naar normale niveaus. Maar het probleem met deze strategie is dat analisten het moeilijk vinden om te voorspellen op welk punt de irrationele stijging van de koers zal stoppen. "Wat als het naar oneindig gaat?", zegt Pachter.

Beurswaarde GameStop is losgezongen van de realiteit

Joost van Dreunen, die les geeft aan de New York University Stern School of Business en veel ervaring heeft met gaming, vindt dat de huidige beurswaarde van GameStop "totaal is losgezogen van de realiteit."

Het aandeel van GameStop bereikte eerder recordhoogtes in 2007 en 2013 op een niveau van ongeveer 60 dollar. Dat was op momenten dat respectievelijk de Nintendo Wii en Switch naar de markt kwamen.

"Destijds was dit het absolute hoogtepunt en sindsdien is het bedrijf er niet meer in geslaagd om weer dat niveau te bereiken", zegt Van Dreunen. "De huidige situatie is een postmodern financieel drama dat volledig los staat van de realiteit."

"Onderliggend is er niets veranderd bij het bedrijf", aldus analist Feldman. "Het vierde kwartaal was zelfs een beetje teleurstellend."

Lees meer over GameStop: Nerds versus Wall Street: dit is het verhaal achter de dollemansrit van GameStop op de beurs – en de omstreden rol van beleggingsapp Robinhood