Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Teslabaas Elon Musk zegt op Twitter dit jaar 11 miljard dollar (circa 9,8 miljard euro) aan belasting te zullen betalen. Het zou gaan om een van de hoogste betalingen die ooit aan de Amerikaanse belastingdienst gedaan is.

Het bedrag komt in de buurt van het bedrag dat Musk volgens berekeningen van persbureau Bloomberg schuldig zou zijn als hij al zijn aandelenopties die volgend jaar verlopen zou verzilveren. Musk heeft de laatste paar weken voor zo’n 14 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, waarmee hij de hoge aanslag zou kunnen betalen.

Lees ook: Elon Musk en Jeff Bezos verkochten bij elkaar voor $20 miljard aandelen Tesla en Amazon – recordverkoop bij ‘insiders’ van bedrijven tijdens beursrally van 2021

Eerder deze week had Time Magazine Musk tot persoon van het jaar uitgeroepen, waarna de Democratische senator Elizabeth Warren hem had opgeroepen zijn belastingen te betalen.

Die opmerking schoot bij Musk in het verkeerde keelgat. Als reactie bestempelde hij Warren als "Senator Karen". De naam 'Karen' wordt soms gebruikt als verwijzing naar blanke vrouwen die zich ongepast, onbeleefd of pedant gedragen, zo schreef Insider. Sommigen beschouwen de term als seksistisch.

Hoewel Musk normaal gesproken online op veel steun kan rekenen, kreeg hij ook op het populaire internetforum Reddit van velen de wind van voren vanwege zijn opmerking.

Afgelopen zomer berichtte het onderzoeksplatform Pro Publica op basis van gelekte belastingdocumenten dat Musk door middel van legale belastingontwijking over het jaar 2018 geen federale inkomstenbelasting had betaald.

Musk is de rijkste persoon ter wereld. Volgens de Bloomberg Billionaires Index bedraagt zijn vermogen zo'n 243 miljard dollar. Op de tweede plaats staat Amazon-oprichter Jeff Bezos met 195 miljard dollar.

Tesla heeft een marktwaarde van ongeveer 1.000 miljard dollar.

LEES OOK: Elon Musk zegt dat hij single is en in een ‘technologieklooster’ leeft na zijn breuk met Grimes