• Mede dankzij de invloed van Elon Musk dook de koers van de bitcoin woensdag omlaag.
  • Een enkele tweet van de topman van Tesla zorgde al gauw weer voor een koersstijging van zo’n 10.000 dollar.
  • Volgens crypto-expert Brian Kelly moet de bitcoin zich minder aantrekken van Musk als het ooit een wereldwijde valuta wil worden.

De koers van bitcoin en andere cryptomunten dook woensdag omlaag. Dit kwam mede door Elon Musks opmerking in de week ervoor over het energieverbruik van de cryptomunt en het besluit van Tesla om de virtuele munt niet langer te accepteren als betalingsmiddel.

Lees ook: Bitcoin duikt onder de $32.000 – ook dogecoin en ether zakken fors

Maar als de bitcoin een wereldwijde valuta wil worden, zal het Musks woorden minder serieus moeten nemen, aldus Brian Kelly, oprichter en CEO van BKCM Digital Asset Management.

“Het hele idee van de bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakamoto, was voorkomen dat één persoon de touwtjes in handen zou hebben over het protocol, de code of de prijs”, zei Kelly woensdag tegen CNBC.

"Musks zorgen hebben de markt in beweging gebracht. Als de bitcoin de belofte om een wereldwijde valuta te worden wil waarmaken, moet het zich hier op de lange termijn overheen zetten. Ik denk dat dat gaat lukken", voegde hij eraan toe.

Kelly wees erop dat prijscorrecties zich eerder hebben voorgedaan en dat de bitcoin telkens sterker terugkwam.

Na een daling tot 30.016 dollar op woensdag, wordt de bitcoin inmiddels weer verhandeld tegen zo'n 40.000 dollar. Daarmee staat het ten opzichte van een week geleden op een daling van zo'n 20 procent.

Lees ook: Tweet van Elon Musk doet bitcoin in slechts uren stijgen van $32.000 naar $40.000

Andere cryptomunten die woensdag onderuit zijn gegaan, hebben meer moeite met het herwinnen van enige stabiliteit. Vergeleken met vorige week staan ether en dogecoin nog altijd op een min van respectievelijk 30 en 25 procent.

Koersdaling creëert goed koopmoment

Kelly zei dat de koers van bitcoin nog steeds wordt gestuwd door institutionele aankopen en het idee dat de cryptomunt beschermt tegen inflatie.

"Geen van die dingen zijn in de afgelopen 24 uur ook maar enigszins veranderd", zei hij woensdag na de grote daling. "Dit was gewoon een automatische verkoopgolf die alleen maar verergerd werd."

Lees ook: Professionele beleggers stappen uit de bitcoin en kiezen voor goud als bescherming tegen inflatie, signaleert JPMorgan

Dat financiële instellingen, hedgefondsen en meer vermogende investeerders betrokken raken, heeft enige bezorgdheid onder beleggers over de levensvatbaarheid van crypto op de lange termijn weggenomen.

Maar de beweeglijke koers heeft het vertrouwen in de beleggingsklasse als geheel aangetast, zoals duidelijk wordt door deze indicator die de nervositeit onder beleggers weergeeft.

Desondanks creëert de extreme verkoopgolf een goed koopmoment op basis van technische en fundamentele analyses, zei Kelly.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: