• Techmiljardairs Elon Musk en Mark Cuban zijn eensgezind in hun oordeel dat de dogecoin een cryptomunt is die goed kan dienen als betaalmiddel.
  • De basketbalclub Dallas Mavericks, waarvan Cuban de eigenaar is, accepteert de dogecoin als betaalmiddel.
  • Volgens investeerder Cuban is de sterke gemeenschap rond de dogecoin een van de grote pluspunten.
  • Veel economen zien nog altijd niets in cryptomunten als betaalmiddel, omdat de waarde in korte tijd zeer sterk kan schommelen.

De Amerikaanse ondernemer en techmiljardair Mark Cuban ziet de dogecoin als de beste kandidaat onder de cryptomunten om te fungeren als betaalmiddel. Doge-fan Elon Musk onderschrijft die stelling.

Afgelopen week vertelde Cuban tegenover tv-zender CNBC dat “de gemeenschap rond doge de sterkste is met betrekking tot het gebruik ervan als betaalmiddel”. In een reactie op het nieuwsbericht, twitterde Tesla-topman Musk enthousiast: “Dit zeg ik ook al tijden.”

Beide techmiljardairs zetten in op de dogecoin vanwege de luchtige aard en het sterke gemeenschapsgevoel rondom de aanhangers van deze cryptomunt, die ooit als een grap is begonnen. Zij vinden het ook teken van kracht dat de dogecoin het afgelopen jaar meer dan 8.000 procent is gestegen.

Veel economen noemen de sterke koersschommelingen van cryptomunten juist precies de reden waarom crypto's zoals de dogecoin totaal ongeschikt zijn als betaalmiddel in het dagelijks gebruik.

Veel beleggers zijn ook sceptisch over zogeheten 'altcoins', zoals de dogecoin, omdat hun waarde sterk wordt beïnvloed door social media hypes, influencers en uitspraken van beroemdheden als Musk en Cuban.

Sinds maart van dit jaar accepteert de Amerikaanse sportclub Dallas Mavericks - waarvan Cuban de eigenaar is - de dogecoin als betaalmiddel voor merchandise. De miljardair kondigde afgelopen donderdag aan dat consumenten die met de crypto afrekenen in de online winkel, speciale kortingen krijgen.

"De dogecoin is een medium dat goed geschikt is voor het aankopen van diensten en producten", legde Cuban uit aan CNBC. "De gemeenschap rondom de doge is de sterkste als het gaat om het gebruik als betaalmiddel."

Elon Musk is ook al lange tijd een aanhanger van dogecoin - een meme cryptomunt die in 2013 voor de grap werd gelanceerd. Nadat Tesla afgelopen mei stopte met het accepteren van bitcoins als betaalmiddel, liet Musk weten samen te werken met dogecoin-ontwikkelaars om de efficiëntie van het doen van transacties met deze cryptomunt te verbeteren. Tot op heden zijn daar nog geen nieuwe ontwikkelingen uit voortgekomen.

De opmerkingen van Musk leken dit weekend doge-aanhangers tevreden te stellen over diens steun voor de cryptovaluta. Maandag noteerde de dogecoin op bijna 0,34 dollar, een plus van ruim 35 procent in een week tijd. Die stijging onderstreept voor critici alleen maar hoe volatiel en afhankelijk van influencers deze crypto is.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: De Idiot Coin werd door een journalist in de markt gezet en expliciet als een ‘fiasco’ gepromoot – toch kwamen er beleggers op af