• Topman Elon Musk vroeg afgelopen weekend aan gebruikers van Twitter of hij 10 procent van zijn aandelen Tesla moest verkopen. Het antwoord was een overweldigend ‘ja’.
  • Musk kaartte de kwestie aan, omdat zijn vermogen sterk is gestegen door de koersstijging van Tesla. Maar over ‘ongerealiseerde koerswinst’ hoeft hij geen belasting te betalen.
  • Maandag daalde het aandeel Tesla in de voorbeurshandel met 7 procent.

Topman Elon Musk van Tesla gaat naar eigen zeggen 10 procent van zijn aandelen in de maker van elektrische auto’s verkopen. Hij vroeg in een peiling op Twitter of hij dat moest doen. Het antwoord van gebruikers van het sociale medium was een overweldigend ‘ja’.

Techmiljardair Musk is de rijkste persoon ter wereld, met een vermogen van meer dan 330 miljard dollar. Recent groeide zijn vermogen sterk door de koersstijging van het aandeel Tesla. In de VS hoeft Musk echter geen belasting te te betalen over ongerealiseerde koerswinsten. Als hij aandelen verkoopt moet Musk over de koerswinst wel belasting betalen.

De topman van Tesla publiceerde afgelopen zaterdag een peiling op Twitter met de tekst: “Er is zoveel te doen over de vraag of niet-gerealiseerde koerswinsten hetzelfde zijn als belastingontwijking. Daarom stel ik voor om tien procent van mijn aandelen te verkopen.”

De techmiljardair beloofde om zich te houden aan de resultaten van de peiling, “wat de uitslag ook zal zijn.”

In de peiling stemden meer dan 3,5 miljoen Twitter-gebruikers: 57,9 procent van hen willen dat hij zijn aandelen verkoopt, 42,1 procent is het daar niet mee eens.

Moeten miljardairs meer belasting gaan betalen?

In de voorbeurshandel in de Verenigde Staten daalde het aandeel Tesla maandagochtend met zo'n 6 procent.

Musk, die al jaren geen salaris krijgt bij Tesla, heeft 170,5 miljoen aandelen van het bedrijf in handen. Die zijn samen zo'n 200 miljard dollar waard. Als hij daarvan 10 procent verkoopt, levert dat Musk een kleine 20 miljard dollar op.

Afgelopen zomer publiceerden onderzoeksjournalisten van ProPublica een analyse van de belastingaangiften van 's werelds rijkste personen. Hieruit bleek dat onder meer Musk en oprichter Jeff Bezos van Amazon de afgelopen jaren geen inkomensbelasting hebben betaald.

De timing van de Twitter-peiling van Musk is niet toevallig. Hij is tegenstander van een voorstel van Democraten in het Amerikaanse Congres om een zogeheten 'miljardairsbelasting' in te stellen voor niet-gerealiseerde koerswinsten.

Onder de huidige Amerikaanse belastingwet worden aandelen alleen belast als ze verkocht worden - dan wordt de opbrengst belastbaar vermogen. Voor de rijkste Amerikanen zit een groot deel van de waarde van hun vermogen in de koersstijging van aandelen die ze bezitten.

Volgens Musk zullen beleidsmakers fouten maken met het opstellen en uitvoeren van een 'miljardairsbelasting.' Bovendien is hij beducht dat linkse politici hiermee vermogen willen herdistribueren.

'Tijd voor een miljardairstaks'

Een van de auteurs van het wetsvoorstel voor de 'miljardairstaks' senator Ron Wyden, reageerde zaterdag op de peiling van Musk. "De belasting die de rijkste man ter wereld moet betalen, dient niet afhankelijk te zijn van een Twitter-peiling. Het is tijd voor de miljardairstaks."

Uit onderzoek van de Amerikaanse regering blijkt dat de belastingdruk van miljardairs gemiddeld nog steeds slechts 8 procent van hun inkomen zou bedragen, als niet-gerealiseerde winsten als inkomen beschouwd zouden worden.

Zoals afgesproken in zijn beloningsovereenkomst met Tesla wordt Musk volledig vergoed in aandelen voor zijn rol als CEO. Het aantal aandelen dat hij krijgt, is afhankelijk van het bereiken van meetbare doelen. In september liet Musk weten dat hij verwacht belasting te moeten gaan betalen voor de helft van zijn niet-gerealiseerde winsten.

LEES OOK: Elon Musk is nu 3 keer zo rijk als Warren Buffett – zijn vermogen is groter dan het nationaal inkomen van Zuid-Afrika