De Amerikaanse miljardair Elon Musk is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot persoon van het jaar. De topman van onder meer automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX krijgt die titel voor de enorme invloed die hij wereldwijd uitoefent.

“Weinig individuen hebben meer invloed gehad op het leven op aarde dan Musk”, aldus Time, die eraan toevoegt dat dit mogelijk ook geldt voor de ruimte. Hij veranderde volgens het blad met zijn elektrische auto’s de automarkt en SpaceX wordt omschreven als koploper op het gebied van commerciële ruimtevaart.

De Amerikaan is met een vermogen van zo’n 284 miljard dollar de rijkste persoon ter wereld. Musk verdiende zijn geld volgens Time op een andere manier dan zijn medemiljardairs. “In plaats van één geweldig idee had hij er meerdere. En in plaats van meerdere slimme en veilige investeringen, koos hij voor een paar spectaculair risicovolle investeringen”.

Time kiest sinds 1927 jaarlijks een persoon die de meeste invloed heeft gehad. De titel kan ook naar meerdere personen gaan, wat vorig jaar het geval was met president Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris. In 2019 was klimaatactiviste Greta Thunberg persoon van het jaar. Ruim twintig jaar geleden had het blad het nog over man of vrouw van het jaar.

Als jongetje gepest

Elon Musk werd geboren in Zuid-Afrika, werd als jongetje gepest op school en ontwikkelde zich daarna van kleine ondernemer tot topman van meerdere bedrijven met een sciencefiction-achtige allure. Hij weet keer op keer alle media-aandacht op zich te vestigen, waarbij de scheidslijn tussen genialiteit en waanzin soms flinterdun is.

Het meeste wat de excentrieke ondernemer doet spreekt ontzettend tot de verbeelding, maar critici plaatsen ook vraagtekens of hij wel in staat is zijn dromen om te zetten in succesvolle winstgevende toepassingen.

Zelf heeft zijn ondernemerschap hem geen windeieren gelegd. Musk is de eerste persoon ter wereld die een vermogen had van meer dan 300 miljard dollar.

LEES OOK: Elon Musk is nu 3 keer zo rijk als Warren Buffett – zijn vermogen is groter dan het nationaal inkomen van Zuid-Afrika