• President Nayib Bukele van El Salvador heeft dinsdag de “eerste stappen” van een nationaal project voor bitcoinmining aangekondigd.
  • Voor het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin wordt energie gebruikt die wordt gewonnen uit actieve vulkanen in het land.
  • Het minen van bitcoins kost ontzettend veel energie; zo’n 0,5 procent van het wereldwijde elektriciteitsgebruik gaat op aan het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin.

President Nayib Bukele van El Salvador heeft dinsdag in een tweet aangekondigd dat het land de eerste stappen heeft gezet om met de energie van een vulkaan bitcoin te kunnen minen. Dit is het proces waarbij transacties worden goedgekeurd op het digitale logboek van de bitcoin. Partijen die daarmee bezig zijn (miners) kunnen als beloning nieuwe bitcoins krijgen.

In zijn tweet deelde Bukele een video van een nieuwe elektriciteitscentrale, die in een natuurgebied aan de voet van een vulkaan lijkt te liggen. 

Vervolgens is er te zien hoe een container met het logo van de regering van El Salvador in de elektriciteitscentrale geplaatst wordt, gevuld met computers die ingezet kunnen worden voor het goedkeuren van bitcointransacties.

De beelden suggereren dat Bukele zijn belofte heeft gehouden om de actieve vulkanen in het land in te zullen zetten als alternatieve energiebronnen voor het minen van bitcoins, dat een zeer energie-intensief proces is.

De president tweette in juni voor het eerst dat hij het door de staat geleide elektriciteitsbedrijf LaGeo SA de CV, dat gespecialiseerd is in aardwarmte, zou vragen "een plan op te stellen om het mogelijk te maken bitcoin te minen met zeer goedkope, 100 procent schone, 100 procent duurzame, emissievrije energie van onze vulkanen."

De computers die worden ingezet bij het verifiëren van digitale transacties moeten complexe wiskundige puzzels oplossen, wat veel energie vraagt. Miners die deze problemen als eerste oplossen, mogen een transactie doorzetten op het logboek van de bitcoin en ontvangen een kleine vergoeding in bitcoin voor hun werk.

Het minen kost ontzettend veel energie, volgens een onderzoek van de New York Times betreft het 0,5 procent van al het wereldwijde elektriciteitsgebruik. Dat is meer dan zeven maal de elektriciteit die wordt gebruikt voor de wereldwijde activiteiten van Google.

El Salvador heeft in september, naast de Amerikaanse dollar, de bitcoin tot wettig betaalmiddel van het land gemaakt. De invoering begon op 7 september, een dag nadat het land in een keer 400 bitcoin kocht.

Meer crypto? Check ook deze stukken: