• Streamingdienst Netflix komt volgend jaar met een nieuwe documentaire genaamd ‘Trust No One: The Hunt for the Crypto King’.
  • De film gaat in op de mysterieuze dood van Gerald Cotten, die miljoenen euro’s aan bitcoins bewaarde voor zijn klanten en plots overleed in 2018.
  • Toen het accountants een jaar later lukte om Cottens digitale portefeuilles op te sporen, bleek dat alle bitcoins verdwenen waren.

Een nieuwe Netflix-documentaire heeft een bizar verhaal uit de cryptowereld als onderwerp.

De nieuwe film genaamd ‘Trust No One: The Hunt for the Crypto King’ gaat over Gerald Cotten, de voormalig oprichter en CEO van het Canadese cryptoplatform QuadrigaCX, die in 2018 onverwacht overleed.

Netflix kondigde onlangs in een tweet aan dat de documentaire een groep Quadriga-beleggers volgt die onderzoek doet naar de verdachte dood en de miljoenen aan vermiste cryptomunten die Cotten volgens hen heeft gestolen.

Lees ook: Een Canadese cryptowebsite kan €166 miljoen van de leden niet uitbetalen, omdat de overleden CEO als enige het wachtwoord had

Cotten versleutelde en bewaarde voor ongeveer 160 miljoen euro aan bitcoin voor zijn klanten. Ook was hij als enige verantwoordelijk voor de wachtwoorden die nodig zijn om toegang te krijgen tot het vermogen.

Mysterieuze dood

Ongeveer drie jaar geleden overleed Cotten plotseling in India. Hij stierf aan de gevolgen van de ziekte van Crohn.

Na zijn overlijden meldde Jennifer Robertson, de weduwe van de cryptomiljonair, dat “Quadriga’s inventaris van cryptomunten niet langer toegankelijk en wellicht deels verloren was.” Cotten zou namelijk als enige toegang hebben gehad tot de opslag met bitcoins.

In 2019 lukte het accountants om Cottens digitale portefeuilles op te sporen. Het bleek dat alle bitcoins verdwenen waren.  

Sinds het plotselinge overlijden van Cotten proberen zijn voormalige klanten met man en macht weer toegang te krijgen tot hun vermogen. Dit wordt bemoeilijkt door een gebrek aan communicatie vanuit QuadrigaCX, zo meldde de site Coindesk.

Complottheorieën: ‘Cotten leeft nog'

Door de omstandigheden speculeerden sommigen in de cryptogemeenschap dat Cotten zijn dood in scène had gezet en het geld van zijn klanten had gestolen. Officiële onderzoeken naar de zaak leverden nog geen definitieve antwoorden op.

Een sneakpreview van de Netflix-documentaire bevat beelden die suggereren dat de film dieper op deze complottheorieën zal ingaan.

De film is volgend jaar te zien op de streamingdienst.

LEES OOK: Een Duitse programmeur bezit voor €200 miljoen aan bitcoin, maar weet z’n wachtwoord niet meer – hij heeft nog 2 pogingen