• El Salvador heeft maandag 400 bitcoins gekocht voor een bedrag van om en nabij de 20 miljoen dollar.
  • Vanaf dinsdag 7 september is een wet van kracht die van de bitcoin een wettig betaalmiddel maakt in het Midden-Amerikaanse land.
  • De regering van El Salvador heeft aangekondigd de aankopen van bitcoins verder op te willen voeren.

El Salvador heeft 400 bitcoins gekocht in de aanloop naar in invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in het land. Tegen de koers van ongeveer 50.000 dollar van de bitcoin komt dat neer op een bedrag van 20 miljoen dollar.

Dinsdag 7 september is B-Day, de dag waarop een wet van kracht wordt die de bitcoin als wettig betaalmiddel kwalificeert.

President Nayib Bukele stuurde maandag een serie tweets uit: “El Salvador heeft zojuist de eerste 200 coins gekocht”, zei Bukele in a serie tweets. “Onze handelaren gaan nog meer aankopen.” Enkele uren later gaf Bukele aan dat het land nog eens 200 bitcoin had gekocht.

Maandag steeg de belangrijkste cryptomunt, die een marktwaarde heeft van ruim 970 miljard dollar, met 3 procent tot ongeveer 51.700 dollar. En dinsdag klom de bitcoin nog iets verder tot 52.350 dollar. In een week tijd staat de bitcoin op een plus van ongeveer 10 procent.

Lees ook: De bitcoin breekt door ‘weerstandsniveau’: opmars naar oude piek van $65.000 is mogelijk, volgens een technisch analist

El Salvador doet spannend experiment met de bitcoin

De bitcoinwet kan grote invloed hebben op de economie van El Salvador. Kapitaalinvesteringen, activiteiten van bedrijven en het dagelijkse leven van inwoners van El Salvador worden erdoor geraakt.

De voorbereidingen en de implementatie van de nieuwe wet zijn rommelig verlopen. Inwoners van El Salvador hebben geklaagd dat zij geen idee hebben wat de acceptatie van de bitcoin als wettig betaalmiddel voor hen zal betekenen. Ze laken het gebrek aan officiële communicatie vanuit de overheid.

Financiële organisaties, van banken tot kredietbeoordelaars, vrezen dat het crypto-experiment van El Salvador de onderhandelingen om leningen te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds negatief zullen beïnvloeden. Ook zijn er zorgen over de financiële gevolgen voor onder meer verzekeraars in El Salvador.

Bukele legt de kritiek over B-Day naast zich neer. De veertigjarige president noemde tegenstanders op Twitter “klunzen” en “leugenaars” die, zodra de wet van kracht wordt, ongelijk zullen krijgen.

Voor burgers is er geen reden om bezorgd te zijn over hun pensioen, benadrukte Bukele. Niemand zal volgens de president verplicht worden om de bitcoin te gebruiken.

Voorstanders van de invoering van de bitcoin als betaalmiddel in El Salvador claimen dat dit de transactiekosten van het internationale valutatransacties zal doen dalen, bijvoorbeeld voor Salvadoranen die vanuit het buitenland geld naar familie in het land sturen.

Sceptici wijzen erop dat ook transacties met cryptovaluta gepaard kunnen gaan met hoge transactiekosten. In El Salvador zijn honderden pinautomaten voor bitcoins geplaatst. Een verslaggever van weekblad The Economist ontdekte dat hij 5 procent commissie moest betalen over het bedrag dat hij pinde.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: B-Day voor El Salvador: de invoering van de bitcoin als wettelijk betaalmiddel verloopt rommelig