• Professionele beleggers maken een terugtrekkende beweging uit de markt voor termijncontracten van de bitcoin.
  • In september noteerden de prijzen voor futurecontracten van de bitcoin in de VS onder de koersniveaus van de bitcoin zelf, signaleert zakenbank JPMorgan.
  • Sinds augustus is sprake van een stijgende interesse voor de nummer twee op de cryptomarkt: ether, de cryptomunt die bij het Ethereum-netwerk hoort.

Voor veel institutionele beleggers, zoals vermogensbeheerders en pensioenfondsen, is het vanwege regelgeving niet mogelijk om direct in cryptomunten zoals de bitcoin te handelen. Er zijn wel alternatieven, waaronder termijncontracten voor de bitcoin, die op enkele beurzen in de VS worden verhandeld.

Een future of termijncontract is een afspraak tussen twee partijen om op een specifiek moment in de toekomst een product tegen een van tevoren afgesproken prijs van eigenaar te laten wisselen. Termijncontracten zijn er onder meer voor olie en varkensvlees, maar ook voor financiële producten.

In het laatste geval gaat het vaak niet om een fysieke ruil, maar wordt het koersverschil tussen de eerder afgesproken koop- en verkoopprijs en de dagkoers bij het aflopen van het termijncontract verrekend. Dit is bijvoorbeeld ook bij bitcoinfutures het geval.

Op de Amerikaanse futuremarkt is recent sprake van minder interesse van termijncontracten voor de bitcoin bij professionele beleggers, zo signaleren analisten van zakenbank JPMorgan deze week.

Bitcoinfutures die worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange noteren in september veelal onder de actuele niveaus van de bitcoin, signaleren de analisten. "Dit duidt op een zwakke vraag bij professionele beleggers, die doorgaans de gereguleerde termijnmarkt gebruiken om blootstelling te krijgen aan de bitcoin."

In een normale markt noteren de prijzen van termijncontracten voor levering binnen één maand doorgaans iets boven de actuele prijzen van de bitcoin. Dit heeft te maken met de opslagkosten van bitcoins én de mogelijkheid om rente te ontvangen op het uitlenen van bitcoins, die in principe een licht hogere prijs in de nabije toekomst rechtvaardigen.

Het feit dat de 1-maands termijncontracten voor de bitcoin desondanks noteren op lagere koersen dan de actuele bitcoinprijzen, is een negatief teken, stellen de analisten van JP Morgan.

Bij termijncontracten voor ether, de cryptomunt die hoort bij het Ethereum-netwerk, is juist een omgekeerde beweging te zien. Daar liggen de prijzen van etherfutures juist iets hoger dan de actuele koers van ether. Er is volgens de analisten van JPMorgan dus een sterk uiteenlopende vraag tussen ether- en bitcoinfutures.

Onrustige week voor bitcoin en andere cryptomunten

De koersen van cryptomunten hadden begin deze week, net als aandelen, last van de onrust rond het Chinese vastgoedconcern Evergrande. Daarna trad weer herstel op.

Vrijdag noteerde de bitcoin weer zo'n 5 procent lager op iets meer dan 41.000 dollar en ether leverde ongeveer 10 procent in op iets minder dan 2.800 dollar.

De Chinese centrale bank verklaarde vrijdag alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben illegaal. Bezit en handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar volgens de People's Bank of China (PBOC) mogen ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties verrichten voor Chinezen.

PBOC gaat het financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als bitcoin mogelijk te maken. Daar wil de bank strenger op gaan controleren.

China is bovendien al langer jacht aan het maken op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken. Voor hun moeite krijgen ze dan delen van die cryptomunteenheid.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Elon Musk zegt dat de transactiekosten van dogecoin omlaag moeten om er een geschikt betaalmiddel van te maken